Danska: Najveća inflaciju u poslednjih nekoliko decenija

Danska: Najveća inflaciju u poslednjih nekoliko decenija

Potrošačke cene u Danskoj skočile su na najviši nivo u poslednjih 38 godina, pokazali su zvanični podaci Danske statistike u utorak.

Prema navodima agencije, danski indeks potrošačkih cena (CPI) je skočio sa 5,4 odsto u martu na 6,7 odsto u aprilu.

Cene su porasle usred rasta globalnih troškova energije u pozadini sukoba između Rusije i Ukrajine. Specifični ključni pokretači inflacije u Danskoj bili su struja, prirodni gas, hrana i duvan, navodi agencija.

Cene robe porasle su za 10,3 odsto u protekloj godini, što je stopa koja nije zabeležena od novembra 1982, pokazuju podaci. Takozvana bazna stopa inflacije, koja isključuje energiju i neprerađene namirnice, u Danskoj je porasla na 3,6%, najviše od 1990. godine, sa 3,2% u martu.

Danska nije jedina nacija koja pati od skoka cena nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini i rezultirajućih zapadnih sankcija Moskvi. Cene goriva i hrane su naglo porasle širom sveta u poslednja dva meseca zbog straha od prekida isporuke ruske energije i prekida lanaca snabdevanja.

Da bi se izborile sa rastućim cenama, centralne banke u SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama povećavaju kamatne stope. Međutim, danska Nationalbanken još nije promenila svoju ključnu stopu, dok je Evropska centralna banka takođe zadržala stope nepromenjene do sada uprkos rastućoj inflaciji u evrozoni.