Švajcarska banka otkriva koliko drži ruskog novca

Švajcarska banka otkriva koliko drži ruskog novca

Švajcarska banka UBS drži oko 22 milijarde dolara uloženih sredstava za ruske klijente. Brojka je objavljena u poslednjem kvartalnom izveštaju banke u utorak.

Novac pripada ruskim stanovnicima koji su potencijalno pogođeni sankcijama koje su EU i Švajcarska uvele Moskvi u vezi sa ruskom vojnom operacijom u Ukrajini.

Ovo je prvi put da je UBS, najveća švajcarska finansijska institucija i najveća privatna banka na svetu, otkrila proporciju imovine kojom upravlja za Ruse.

Prema kvartalnom izveštaju, oko 0,7% od ukupno 3,145 biliona dolara uloženih sredstava u UBS-ov odsek za upravljanje bogatstvom pripada „ruskim licima koja nemaju pravo na boravak u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) ili Švajcarskoj“, potencijalno podložnim sankcijama Ograničenja.

Mnoge međunarodne finansijske organizacije zamrzle su sredstva ruskih klijenata koje drže zbog sankcija, a izvršni direktor UBS-a Ralf Hamers rekao je da njegova banka nije izuzetak.

Hamers je, međutim, primetio da UBS neće otkriti obim zamrznutih sredstava niti bilo koje druge informacije u vezi sa ovim računima. U međuvremenu, finansijski direktor banke, Kirt Gardner, rekla je da se UBS nedavno suočio sa „nekim odlivom… ruskih klijenata kao posledicom sankcija“.

Prošlog meseca, UBS je saopštio da ima ograničenu direktnu izloženost Rusiji – oko 600 miliona dolara u odnosu na 20,9 milijardi dolara na kraju 2021. od ukupne izloženosti na tržištu u razvoju. Do kraja marta ova cifra je pala na 400 miliona dolara, navodi se u izveštaju.

Ukupno, švajcarske banke drže do 213 milijardi dolara imovine koja pripada ruskim rezidentima, prema procenama Švajcarske asocijacije finansijske industrije.