Zaključci zasedanja komisije FIA Formula 1

Zaključci zasedanja komisije FIA Formula 1

Komisija Formule 1 sastala se 26. aprila, u Londonu, na svom drugom sastanku u godini, nakon četiri izuzetno uspešna uvodna kola na tri kontinenta. Predsednik FIA Mohamed Ben Sulajem je predsedavao i otvorio sastanak, čestitajući zajednici Formule 1 na uzbudljivom početku sezone 2022.

U nastavku teksta je pregled ključnih tačaka diskusije i odluka.

Sprint

Sa prvim od tri Sprint događaja u sezoni 2022. popularnim među navijačima i zainteresovanim stranama prošlog vikenda na Velikoj nagradi Emilije Romanje, Formula 1 i timovi su podržavali proširenje na šest Sprint takmičenja za sezonu 2023., koji će se odvijati u istom formatu kao u 2022. Iako podržava princip povećanog broja Sprint događaja, FIA još uvek procenjuje uticaj ovog predloga na svoje operacije i osoblje pored staze i pružiće povratne informacije Komisiji.

2026 Pogonski agregati (Power Unit)

Ključni ciljevi sledeće generacije agregata Formule 1, koji će biti uveden od 2026. godine, prethodno su predstavljeni i usredsređeni na četiri ključna stuba:

  • Očuvanje spektakla – 2026 pogonski agregati će imati slične performanse kao trenutni dizajn, koristeći V6 motore sa unutrašnjim sagorevanjem velike snage i velikog broja obrtaja i izbegavajući preteranu diferencijaciju u performansama kako bi se omogućila poboljšana trkačka sposobnost.
  • Održivost životne sredine – Energetska jedinica za 2026. će uključivati povećanje upotrebe električne energije do 50% i koristiti 100% održivo gorivo.
  • Finansijska održivost – u toku je rad na definisanju, konsolidaciji i poboljšanju finansijskih propisa koji se odnose na agregate, a cilj je da se smanje ukupni troškovi za konkurente uz zadržavanje najsavremenije tehnološke izložbe koja je u srži Formule 1.
  • Atraktivno za nove proizvođače pogonskih jedinica – propisi imaju za cilj da omoguće i privlače novopridošlice da se pridruže sportu na takmičarskom nivou.

Kako se razvoj regulatornog okvira za energetsku jedinicu 2026. nastavlja, FIA je postavila niz ključnih ciljeva koji se odnose na parametre performansi, održivost i finansijske propise Komisiji, koja je ponudila pozitivne povratne informacije za ovaj okvir koji ne zahteva odobrenje pod trenutnu strukturu upravljanja.

Ciljevi koji se odnose na pogonsku jedinicu će rezultirati istovremenim ažuriranjima aerodinamičkih propisa, i FIA je stoga postavila sledeće preliminarne ciljeve nakon simulacionog rada njenog odeljenja za aerodinamiku. Komisija je dobro prihvatila ove ciljeve:

  • Značajno smanjen otpor radi poboljšanja održivosti i efikasnosti i dopunjavanja karakteristika pogonskih agregata.
  • Održavajte i poboljšavajte nedavne naučene lekcije o bliskim trkama i da automobili mogu da prate jedni druge.
  • Smanjite dimenzije automobila.
  • Smanjite ili zadržite masu automobila.
  • Održivost: Nastaviti put ka standardizaciji ili pojednostavljenju strateški odabranih komponenti u svrhu smanjenja troškova. Proširite upotrebu održivih materijala ili tehnologija i fokusirajte se na recikliranje.
  • Kontinuirane inovacije u pogledu bezbednosti automobila, prelazak na aktivne i povezane bezbednosne sisteme.

Kamere za kacige

Nakon testiranja najnovije generacije kamera za kacige tokom nedavnih događaja, one su se pokazale kao veliki uspeh, generišući značajne pozitivne povratne informacije od navijača kao vredan dodatak prenosu Grand Prik-a. Zbog toga je predloženo i jednoglasno odobreno da se ažuriraju Tehnički propisi iz 2023. godine, kojima se nalaže upotreba ovih kamera za kacige za sve vozače od 2023. godine.

Smanjenje upotrebe guma

Komisija se jednoglasno složila da isproba smanjenje dodele guma sa 13 kompleta na 11 na dva događaja u sezoni 2023. Ovo će biti urađeno kako bi se procenio uticaj smanjenja alokacije guma na vožnju na stazi, sa opštom namerom da se u budućnosti pređe na održiviju upotrebu guma.