Boeing 737 MAKS mlaznjak je krenuo prema kineskoj fabrici za završetak radova

Boeing 737 MAKS mlaznjak je krenuo prema kineskoj fabrici za završetak radova

Boeing 737 MAKS mlaznjak koji je poleteo iz Sijetla u ponedeljak je na putu ka fabrici za završetak u Kini, rekao je izvor iz industrije, u znaku da je model bliži povratku na komercijalne letove tamo nakon tri- godine uzemljenje, prenosi Rojters.

Veb lokacije za praćenje letova pokazale su da je avion, obojen u livreju Šangaj erlajnsa – podružnice China Eastern Airlinesa – sleteo na Havaje.

Izvor, koji nije bio ovlašćen da govori javno, rekao je da je to prva stanica za gorivo na višednevnom putovanju.

Fabrika u Džoušanu, koja se koristi za ugradnju enterijera pre isporuke, otvorena je u decembru 2018. godine, nekoliko meseci pre nego što je druga fatalna nesreća MAKS-a navela Kinu da prizemlji model.

„Ako ovo ukazuje na isporuku, to će biti prva MAKS isporuka Kini od marta 2019. godine, što je materijalno jer je zemlja istorijski predstavljala 17% isporuka“, rekli su analitičari Džefrija u belešci klijentima.

Kina, prva zemlja koja je prizemljila MAKS, jedino je veliko globalno tržište na kojem avion još uvek nije u komercijalnoj upotrebi, a njegov povratak traje duže nego što se očekivalo u vreme kada domaća potražnja opada kako broj slučajeva COVID-19 raste.

Kineski vazduhoplovni regulator je početkom decembra dostavio avio-kompanijama spisak popravki potrebnih pre povratka na komercijalno letenje, za šta je predvideo da će se desiti do početka ove godine. Opširnije

Do sada je, međutim, bilo samo probnih letova, što je potez koji je takođe odložio isporuke više od 100 MAKS mlaznjaka koji su već napravljeni za kineske kupce koji se nalaze na lokacijama Boeinga u Sjedinjenim Državama. Opširnije

Izvršni direktor Boeinga Dejvid Kalhun rekao je 26. januara da se njegova kompanija sprema da isporuči te avione već u prvom kvartalu, kada se flota koja je već u Kini vrati u službu.

Boing je odbio da komentariše let MAKS-a za Džoušan.

Proizvođač aviona je u saopštenju naveo da je nastavio da radi sa regulatorima i kupcima na povratku MAKS-a u upotrebu širom sveta.

Kineske avio-kompanije ne žure da vrate MAKS zbog pada domaće potražnje usred najveće epidemije COVID-19 u poslednje dve godine, rekle su Rojtersu tri osobe upoznate sa tim pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu imali ovlašćenja da govore javno.

„Sada je manje hitno da se dodaju kapaciteti“, rekao je jedan od ljudi.

China Southern Airlines (600029.SS) je među kineskim aviokompanijama koje su najbliže vraćanju aviona u komercijalnu upotrebu i možda će biti prva koja će to učiniti, rekla je osoba.

China Southern nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.