Broj slučajeva COVID-a u Kini raste kako se epidemija u oblasti Jilin širi

Broj slučajeva COVID-a u Kini raste kako se epidemija u oblasti Jilin širi

Kina je u utorak zabeležila nagli skok u broju dnevnih infekcija COVID-19, pri čemu su se broj novih slučajeva više nego udvostručio u odnosu na dan ranije na dvogodišnji maksimum, jer se epidemija virusa brzo širila na severoistoku zemlje.

Ukupno 3.507 slučajeva zaraze domaćom infekcijom sa potvrđenim simptomima prijavljeno je u ponedeljak u više od deset provincija i opština, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija, u odnosu na 1.337 dan ranije.

Broj slučajeva u Kini je i dalje mali prema globalnim standardima, ali zdravstveni stručnjaci kažu da će stopa porasta dnevnih slučajeva u narednih nekoliko nedelja biti ključni faktor u određivanju da li je njen strogi pristup „dinamičkom uklanjanju“ – koji ima za cilj da obuzda svaku epidemiju – još uvek efikasan protiv varijante Omikrona koja se brzo širi.

Sistem za predviđanje COVID-19 koji vodi Univerzitet Landžou na severozapadu Kine predviđa da će trenutni krug infekcija na kraju biti stavljen pod kontrolu početkom aprila nakon akumuliranih ukupno oko 35.000 slučajeva.

Univerzitet je u svojoj najnovijoj proceni objavljenoj u ponedeljak rekao da, iako je trenutna epidemija na kopnu najozbiljnija od Vuhana 2020. godine, Kina bi je mogla staviti pod kontrolu sve dok su na snazi strogi ivičnjaci.

TRAVEL BANS

U finansijskom centru Šangaja, vlasti koje se bore protiv epidemije širom grada ogradile su pojedinačne stambene zgrade i testirale sve stanovnike.

Kineski vazduhoplovni regulator saopštio je da će 106 međunarodnih letova koji treba da stignu u Šangaj biti preusmereno u druge domaće gradove od 21. marta do 1. maja zbog kovida.

Potvrđenih simptomatskih infekcija u Šangaju u ponedeljak je bilo 21, uključujući 12 uvezenih iz inostranstva, uz dodatnih 130 asimptomatskih slučajeva.

Skoro 90 odsto potvrđenih novih simptomatskih slučajeva na kopnu u ponedeljak je pronađeno u severoistočnoj provinciji Jilin, koja je zabranila svojim 24,1 milion stanovnika da putuju u i van provincije i kroz različite oblasti unutar provincije bez obaveštavanja lokalne policije.

Zvaničnici Jilina treba da pojačaju pripremu privremenih bolnica i određenih bolnica i da iskoriste slobodna mesta kako bi osigurali da su sve infekcije i njihovi bliski kontakti izolovani, navodi lokalni list koji podržavaju vlasti Komunističke partije, pozivajući se na pokrajinskog šefa Partije.

Broj novih asimptomatskih slučajeva, koje Kina ne klasifikuje kao potvrđene slučajeve, iznosio je 1.768 u poređenju sa 906 dan ranije.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa je broj umrlih ostao nepromenjen na 4.636.

Od 14. marta, kontinentalna Kina je prijavila 120.504 slučaja sa potvrđenim simptomima, uključujući i lokalne i one koji su stigli izvan kopna.