Zelenski: Ukrajina želi mir, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu

Zelenski: Ukrajina želi mir, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Zelenski se obratio naciji nakon odluke Rusije da zvanično prizna nezavisnost dva odmetnuta proruski orijentisana regiona istočne Ukrajine te da tamo pošalje svoju vojsku, dajući dodatno ubrzanje krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati veći rat.

Nakon što je predsedavao sastankom Saveta bezbednosti, Zelenski je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine te tvrdi kako bi to moglo da znači da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina želi da razreši krizu uz pomoć diplomatije, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu, rekao je Zelenski.

„Odani smo mirnom i diplomatskom putu, sledićemo njega i samo njega. Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati“, izjavio je Zelenski.

Pozvao je na hitan samit čelnika Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da preduzmu akciju protiv Rusije.