Iran upozorava na moguće posledice izraelskog napada, označava SAD kao saučesnike

Iran upozorava na moguće posledice izraelskog napada, označava SAD kao saučesnike

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči je izdao upozorenje u vezi sa potencijalnim napadom Izraela na Islamsku Republiku, ističući da će smatrati SAD saučesnicima ukoliko se taj napad ostvari. Ova izjava je usledila nakon pitanja novinara upućenih američkom predsedniku Džou Bajdenu o mogućoj reakciji Izraela na nedavni raketni napad koji je Iran izveo.

Iranski ministar nije direktno imenovao SAD u svojoj izjavi, ali je naglasio da bilo ko ko ima saznanja o planovima Izraela za napad na Iran ili pruža podršku tim planovima treba da bude odgovoran za posledice takvih akcija. Post ministra spoljnih poslova je sadržao link ka članku Rojtersa koji potvrđuje da je Bajden upoznat sa planovima Izraela.

CNN je izvestio da su SAD pokrenule istragu nakon što su procureli poverljivi obaveštajni izveštaji o pripremama Izraela za napad na Iran. Dokumenti koji su objavljeni na Telegramu ukazuju na ključne pripreme izraelske vojske za potencijalni napad na Iran, uključujući tajne aktivnosti bespilotnih letelica i vežbe velikih snaga izraelskog vazduhoplovstva.

Sukob između Irana i Izraela eskalirao je nakon što je Iran izveo raketni napad na Izrael kao odgovor na prethodna ubistva vođa Hamasa, Hezbolaha i generala IRGC-a. Izraelski ministar odbrane je zapretio odmazdom koja će biti precizna i smrtonosna, dok su neki zvaničnici zagovarali udare na iransku energetsku infrastrukturu, uključujući nuklearna postrojenja.

Kancelarija izraelskog premijera je najavila da će zemlja doneti konačne odluke o odmazdi u skladu sa nacionalnim interesima.