SZO: Svetske zalihe vakcine protiv kolere prazne

SZO: Svetske zalihe vakcine protiv kolere prazne

U globalnim zalihama više nema oralnih vakcina protiv kolere, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija, a nedostatak ugrožava rad na zaustavljanju širenja bolesti.

Globalna proizvodnja vakcina radi punim kapacitetom, ali potražnja nadmašuje ponudu, navela je zdravstvena agencija UN u svom mesečnom izveštaju o situaciji.

„Od 14. oktobra, globalne zalihe oralne vakcine protiv kolere su iscrpljene, bez preostalih dostupnih doza“, saopštila je SZO.

„Iako se očekuje više doza u narednim nedeljama, ovaj nedostatak predstavlja značajne izazove za napore reagovanja na epidemiju i otežava napore da se kontroliše širenje bolesti.

SZO je saopštila da je od 1. septembra do 14. oktobra Međunarodna koordinaciona grupa za obezbeđivanje vakcina primila zahteve za oralne vakcine protiv kolere iz Bangladeša, Sudana, Nigera, Etiopije i Mjanmara.

Zahtevi su iznosili ukupno 8,4 miliona doza, ali je zbog ograničene dostupnosti moglo biti isporučeno samo 7,6 miliona doza.

SZO je saopštila da je ove godine do 29. septembra prijavljeno 439.724 slučajeva kolere i 3.432 smrtna slučaja.

„Iako je broj slučajeva u 2024. za 16 odsto manji nego prošle godine, porast smrtnosti od 126 odsto je duboko zabrinjavajući“, navodi se u saopštenju.

SZO je saopštila da bi porast smrtnosti mogao delimično biti posledica toga gde su locirane epidemije.

To uključuje područja pogođena sukobima u kojima je pristup zdravstvenoj zaštiti ozbiljno ugrožen i područja pogođena poplavama.

Od prošlomesečnog izveštaja, nove epidemije kolere prijavljene su u Nigeru (705 slučajeva i 17 smrtnih slučajeva) i na Tajlandu (pet slučajeva bez smrtnih slučajeva), čime je ukupan broj pogođenih zemalja u 2024. godini povećan na 30, saopštila je SZO.

U septembru je prijavljeno 47.234 novih slučajeva kolere iz 14 zemalja.

I ovog meseca, slučaj kolere je otkriven u sukobom pogođenom Libanu, gde je SZO upozorila da je rizik od širenja „veoma visok“ zbog pogoršanih sanitarnih uslova za veliki broj raseljenih ljudi.

Kolera je akutna crevna infekcija koja se širi hranom i vodom kontaminiranom bakterijom vibrio kolere, često iz fecesa.

Izaziva tešku dijareju, povraćanje i grčeve mišića.

Kolera može da ubije u roku od nekoliko sati kada se ne leči, mada se može lečiti jednostavnom oralnom rehidracijom i antibioticima u težim slučajevima.

U aprilu je savez za vakcinu Gavi i UNICEF-ova agencija za decu saopštili da je južnokorejska firma EuBiologics trenutno jedini dobavljač oralne vakcine protiv kolere u globalnim zalihama, iako se očekuje da će drugi proizvođači imati proizvode dostupne u narednim godinama.