Napori u borbi protiv krčenja šuma u ​​Kolumbiji ometani su zbog naoružanih grupa, navodi se u izveštaju

Napori u borbi protiv krčenja šuma u ​​Kolumbiji ometani su zbog naoružanih grupa, navodi se u izveštaju

Naoružane grupe koje deluju u kolumbijskom Amazonu jačaju kontrolu nad regionom, što predstavlja prepreku naporima vlade da suzbije krčenje šuma, navodi se u izveštaju istraživačkog centra od četvrtka. Prema podacima Međunarodne krizne grupe, disidenti Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), poznati kao EMC, imaju moć da uspore ili ubrzaju krčenje šuma prema sopstvenoj volji.

Rodrigo Botero, direktor Fondacije za očuvanje i održivi razvoj (FCDS), ističe da EMC, trenutno treća najveća oružana grupa u Kolumbiji sa oko 3.500 članova, direktno doprinosi krčenju šuma u poslednjih pet godina. Više od pola miliona hektara šuma je izgubljeno u područjima pod njihovom kontrolom.

Kolumbija, koja ima najveći biodiverzitet ptica na svetu, suočava se sa ozbiljnim problemom krčenja šuma, s obzirom na to da je već petnaest odsto kolumbijskog Amazona uništeno, prema podacima FCDS. U tom kontekstu, prva ljevičarska administracija pod Gustavom Petrom ističe ekološku i mirovnu agendu kao ključne prioritete.

Ministarstvo životne sredine Kolumbije ističe da je spasavanje amazonske prašume jedan od glavnih prioriteta i da je ostvareno istorijsko smanjenje krčenja šuma za 61 odsto u poslednje dve godine. Ipak, suočava se sa izazovima u implementaciji projekata zbog nedostatka teritorijalne kontrole, jer naoružane grupe dominiraju regionom.

EMC koristi oružanu prisilu kako bi nametnuo kontrolu nad šumama, a nedavno je ukinuo ograničenja kako bi ubrzao prihode od krčenja šuma. Grupa primorava one koji krče šume da plate naknadu za iznudu za rad. Međutim, nedostatak pristupa državnih organa područjima pod kontrolom EMC-a predstavlja ozbiljan izazov u borbi protiv nelegalnog krčenja šuma.

Dijalog sa EMC-om se pokazao kao teška bitka, s obzirom na njihove kršenja prethodno postignutih dogovora i blokiranje pristupa državnim agencijama. Zaštita Amazonije zahteva povratak pristupa ovim oblastima kako bi se efikasno suzbilo krčenje šuma i očuvala prirodna sredina.