Nagodba Katoličke crkve u Los Anđelesu od 880 miliona dolara sa žrtvama seksualnog zlostavljanja

Nagodba Katoličke crkve u Los Anđelesu od 880 miliona dolara sa žrtvama seksualnog zlostavljanja

Nadbiskupija Los Anđelesa je pristala na isplatu iznosa od 880 miliona dolara stotinama žrtava seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva u istorijskom naselju koje obuhvata 1,353 osobe. Ovo naselje predstavlja najveće pojedinačno naselje za seksualno zlostavljanje dece unutar katoličke nadbiskupije, prema stručnjacima. Kalifornija je 2020. godine usvojila zakon koji je omogućio trogodišnji period za podnošenje tužbi u slučajevima koji su prekoračili zakonski rok zastarelosti, što je omogućilo tužiocima da pokrenu postupke.

Ovo najnovije poravnanje dodaje se prethodnoj isplati od 740 miliona dolara koju je nadbiskupija već izvršila. Ukupna suma isplate, sa najavljenim poravnanjem, prelazi 1,5 milijardi dolara. Postignuti sporazum obeležava završetak većine slučajeva seksualnog zlostavljanja protiv najveće nadbiskupije u Sjedinjenim Državama, mada još uvek postoje aktivne tužbe protiv crkve.

Nakon početka pregovora 2022. godine, glavni advokat tužioca Morgan Stjuart istakao je da je cilj bio obezbediti najviše moguće odštete za žrtve, dok istovremeno osiguravajući finansijsku održivost nadbiskupije. Kalifornija se pridružila drugim državama koje su omogućile produžavanje roka za podnošenje tužbi za istorijske zloupotrebe, što je rezultiralo hiljadama novih slučajeva i dovelo do bankrota nekoliko nadbiskupija, uključujući one u San Francisku i Oklendu.

Osim toga, kalifornijski zakon omogućavao je trostruku odštetu u slučajevima gde je zlostavljanje rezultat prikrivanja prethodnih zloupotreba od strane zaposlenih ili volontera. Stjuart je naglasio da je izbegavanje bankrota bio jedan od ključnih ciljeva tokom pregovora.

Preživeli žrtve su decenijama patile nakon zlostavljanja, istakao je Stjuart, dok je nadbiskupija Los Anđelesa preduzela obavezu da unapredi zaštitu crkvenih članova dok izmiruje finansijske obaveze kroz različita poravnanja. Nadbiskup Hose H. Gomez je izrazio žaljenje u zvaničnom saopštenju, ističući nadu da će ovo poravnanje doprineti procesu isceljenja za žrtve.

Novo poravnanje biće finansirano kroz rezerve, investicije, zajmove i imovinu nadbiskupije, zajedno sa isplatama koje će vršiti verski redovi i drugi navedeni u sporu. Preko 300 sveštenika koji su radili u nadbiskupiji Los Anđelesa decenijama suočili su se sa optužbama za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Jedan od kontroverznih slučajeva je onaj Majkla Bejkera, koji je priznao zlostavljanje dece tokom višegodišnjeg perioda. Crkva sada primenjuje stroge zahteve za prošlost i izveštavanje o sveštenicima, sa opsežnim programima obuke za osoblje i volontere kako bi se zaštitili mladi ljudi. Nadbiskup Gomez istakao je da su danas retki slučajevi novog seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika koji uključuju maloletnike.

U sklopu novog poravnanja, nadbiskupija će otkriti više dosijea o zloupotrebama sveštenika koje je vodila. Advokat Kirk Dilman istakao je da je nadbiskupija danas znatno različito mesto u poređenju sa prošlim decenijama, sa uspostavljenim programima i politikom nulte tolerancije od 1990-ih.