CBT za nesanicu se bori protiv postporođajne depresije, pomaže mamama da bolje spavaju

CBT za nesanicu se bori protiv postporođajne depresije, pomaže mamama da bolje spavaju

Kognitivna bihejvioralna terapija za nesanicu (CBTI) koja se primenjuje tokom trudnoće značajno smanjuje simptome postporođajne depresije kod majki, pokazuje novo istraživanje UBC.

Istraživači sa kampusa u Vankuveru i Okanaganu istraživali su da li lečenje nesanice tokom trudnoće može da ublaži simptome postporođajne depresije, koja pogađa mnoge nove majke.

Studija se pojavljuje u oktobarskom izdanju časopisa Journal of Affective Disorders.

„Rana intervencija je ključna za mentalno zdravlje odojčadi i majki“, kaže dr Elizabet Kiz, docent na UBCO-ovoj školi za medicinske sestre i koautor studije. „Naše istraživanje istražuje kako rešavanje problema sa spavanjem, poput nesanice, može dovesti do boljih ishoda mentalnog zdravlja za porodice, pomažući roditeljima i njihovoj deci da napreduju.“

Nasumično kontrolisano ispitivanje uključivalo je 62 žene koje su imale nesanicu i procenile su efekte petonedeljne CBTI intervencije prilagođene trudnoći. Učesnici su procenjeni na simptome nesanice i depresije pre intervencije, neposredno posle i šest meseci nakon porođaja.

Rezultati pokazuju da efikasan tretman nesanice tokom trudnoće može poslužiti kao zaštitni faktor protiv postporođajne depresije.

Dok je loš san tokom i nakon trudnoće uobičajen, često se odbacuje kao neizbežan. Dr Kiz kaže da mnogi roditelji možda ne shvataju da su dostupni tretmani zasnovani na dokazima, kao što je CBTI.

„Naša studija dodaje sve veći dokaz da je lečenje nesanice tokom trudnoće korisno za različite ishode“, kaže dr Kiz. „Vreme je da istražimo kako ovaj tretman možemo učiniti dostupnijim trudnicama širom zemlje, sa ciljem da poboljšamo zdravstvenu jednakost spavanja.

Ova studija naglašava interdisciplinarnu saradnju koja se dešava između kampusa UBC-a u Vankuveru i Okanaganu, zajedno sa istraživačima iz cele Kanade. Dr Tavis Campbell i dr Elizabeth Keis su sa UBCO škole za medicinske sestre, dok dr Lianne M. Tomfohr-Madsen, kanadska katedra za istraživanje mentalnog zdravlja i intersekcionalnosti, radi na UBC Vancouveru.

Dr Kiz i dr Tomfor-Madsen su vodeći istraživači u timu Kanadskog instituta za istraživanje zdravlja (CIHR) Sleep Ekuiti Reimagined i članovi Kanadskog konzorcijuma za istraživanje sna.