Predsednik FIFA Đani Infantino obilazi Sijetl uoči Svetskog klupskog prvenstva sledeće godine

Predsednik FIFA Đani Infantino obilazi Sijetl uoči Svetskog klupskog prvenstva sledeće godine

Lumen Fild u Sijetlu biće domaćin šest utakmica tokom Svetskog klupskog prvenstva sledeće godine, rekao je u utorak predsednik FIFA Đani Infantino.

Sijetl Saunders, koji je izborio mesto u takmičenju osvajanjem Lige šampiona KONKAKAF 2022, biće domaćin sve tri utakmice u grupi na svom domaćem stadionu.

Na Lumen Fildu, jednom od 12 stadiona koji će ugostiti ukupno 63 utakmice tokom turnira, biće odigrana još tri meča. Događaj će uključiti prošireno polje od 32 tima iz šest fudbalskih konfederacija FIFA.

„Dakle, želimo da čujemo malo buke i kako navijači Sijetl Saundersa obore Svetsko prvenstvo (rekord buke) na ovom stadionu tokom FIFA klupskog Svetskog prvenstva sledeće godine“, rekao je Infantino u video snimku objavljenom na Instagramu.

Turnir bi trebalo da počne 15. juna i traje do 13. jula, a finalni set za stadion MetLife u Nju Džersiju – takođe mesto finala Svetskog prvenstva 2026. Do sada, Svetsko klupsko prvenstvo nije privuklo veće američke sponzore i ne postoji sporazum o medijskim pravima.

Infantino je trebalo da se sastane u utorak sa lokalnim izabranim zvaničnicima, predstavnicima Seattle Soundersa i tima Nacionalne ženske fudbalske lige, Seattle Reign-om, kao i rukovodstvom organizacionog komiteta Svetskog prvenstva u Sijetlu 2026.

Sijetl je takođe izabran za grad domaćina Svetskog prvenstva za muškarce 2026.

Kada su objavljeni datumi za Svetsko klupsko prvenstvo, globalni sindikat igrača FIFPRO kritikovao je FIFA-u što ne uzima u obzir opterećenje igrača u rasporedu.

Evropska divizija FIFPRO-a i grupa Evropske lige od 33 zemlje podnele su u ponedeljak zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji na osnovu takmičenja, optužujući FIFA da nije pravilno konsultovala svoje odluke.

Evropska komisija u Briselu je izvršni organ 27-člane Evropske unije i može intervenisati u slučaju kršenja zakona o konkurenciji.

Dvanaest reprezentacija iz Evrope biće uključeno u Svetsko klupsko prvenstvo. To su Atletiko Madrid, Bajern Minhen, Benfika, Borusija Dortmund, Čelsi, Inter Milano, Juventus, Mančester Siti, Pari Sen Žermen, Porto, Real Madrid i Red Bul Salcburg.

Ostali timovi koji su se kvalifikovali su Boka Juniors, Flamengo, Fluminense, Palmeiras i River Plejt iz Južne Amerike; Leon, Monterrei, Pachuca i Sounders iz Severne Amerike; Al Ahli, Esperance, Mamelodi Sundovns i Vaidad iz Afrike; Al-Hilal, Al Ain, Ulsan i Urava iz Azije; i Okland Siti iz Okeanije.