Pobeda Ukrajine nemoguća bez transformacije ruskih nacionalnih pokreta

Pobeda Ukrajine nemoguća bez transformacije ruskih nacionalnih pokreta

Grupa ukrajinskih poslanika je iznela mišljenje da je nemoguća pobeda Ukrajine u ratu bez transformacije Rusije, posebno uključivanja autohtonih naroda koji su pod vlašću Moskve. Ova tvrdnja proizašla je tokom okruglog stola na temu „Nacionalni pokreti u Rusiji: uticaj na unutrašnju situaciju i rat sa Ukrajinom“.

Jedan od poslanika, Dunda, istakao je važnost otpora unutar Rusije kao ključnog faktora za postizanje pobede Ukrajine. Naglasio je da je rušenje vlasti u samoj Rusiji neophodno za ostvarenje konačne pobede. Vladimir Vjatrovič, takođe poslanik, smatra da Plan pobede treba da uključuje preformatiranje Rusije, ističući da bez ovog koraka nema prave pobede u ratu protiv Rusije.

Predsednik parlamentarnog odbora za slobodu govora, Jaroslav Jurčišin, veruje da bi Ukrajina trebalo da razvije politiku podrške porobljenim narodima Rusije. Ističe važnost sistematskog pristupa oblikovanju ove politike kako bi se pružila podrška različitim nacionalnim grupama unutar Rusije.

Poslanica Marija Mezenceva predlaže da Ukrajina doprinese stvaranju platforme u Savetu Evrope za predstavnike autohtonih naroda Rusije. Podseća da Rusija obuhvata 21 nacionalnu republiku i da je dom za preko 100 autohtonih naroda.

U avgustu 2023, Vrhovna rada je formirala ad hok komisiju za razvoj državne politike o interakciji sa nacionalnim pokretima Ruske Federacije, dok je u oktobru 2022. godine apelovala na međunarodnu zajednicu da podrži pravo na samoopredeljenje autohtonih naroda Rusije.