Povezanost povišenog nivoa aldosterona i kardiovaskularnog rizika kod mladih

Povezanost povišenog nivoa aldosterona i kardiovaskularnog rizika kod mladih

Pristup jedinstvenoj grupi Australijanaca bez presedana omogućava istraživačima da proučavaju veze između povišenog nivoa aldosterona i povišenog kardiovaskularnog rizika u različitim starosnim grupama – sa važnim nalazima za zdravlje srca. Ovo istraživanje baca novo svetlo na rizik od aldosterona za srce, kritični faktor za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Tim koji predvodi vanredni profesor Jun Jang sa Instituta za medicinska istraživanja Hudson proveo je nekoliko godina u podizanju svesti među medicinskom zajednicom o primarnom aldosteronizmu (PA).

Jedan od tri (skoro 6 miliona) odraslih Australijanaca ima visok krvni pritisak ili hipertenziju, a hipertenzija povezana sa aldosteronom pogađa oko 1 od 10 njih.

Pojedinci sa PA proizvode previše aldosterona, hormona važnog za ravnotežu soli, ali štetnog za srce, bubrege i mozak ako se proizvodi u višku.

Radeći sa profesorom Trevorom Morijem i njegovim kolegama sa Univerziteta Zapadne Australije, A/Prof Iang i tim su prethodno istraživali nivoe aldosterona kod 17- i 27-godišnjih učesnika Raine studije, koja je pratila grupu od skoro 3.000 mladih Australijanci rođeni između 1989. i 1991. godine.

Koristeći podatke Raine studije, tim je otkrio da su nivoi aldosterona u dobi od 17 godina povezani sa krvnim pritiskom kod muškaraca, ali ne i kod žena.

Sada procenjuju da li su rane promene biomarkera PA tokom mladog odraslog doba povezane sa ukočenošću arterija i indeksom mase leve komore (LVMI), što je priznati prediktor budućih srčanih problema.

A/Prof Iang je rekao: „Dosadašnje studije su pokazale vezu između viših nivoa aldosterona i lošije kardiovaskularne funkcije zbog debljih i čvršćih srčanih mišića, uglavnom kod odraslih starijih od 40 godina. Naša studija je jedinstvena u pronalaženju takvog odnosa kod mladih i relativno zdravi ljudi u dobi od 27 godina.“

„Ovo istraživanje postavlja pitanje kada treba da pregledamo višak aldosterona kako bismo omogućili rano otkrivanje i naknadnu prevenciju kardiovaskularnih povreda“, rekla je ona.

Njihovo najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Circulation, sa prvim autorom dr Rošanom Anandom koji se prvi pridružio istraživačkom timu profesora Janga kao student završne godine medicine, otkrilo je da su koncentracija aldosterona i odnos aldosteron-renin pozitivno povezani sa LVMI u mladi muškarci i žene bez obzira na njihov krvni pritisak.

Ovaj nalaz pruža snažne dokaze za rizik od aldosterona za srce kod mladih odraslih, potencijalno menjajući način na koji pristupamo kardiovaskularnom zdravlju u ovoj starosnoj grupi.

A/Prof Iang je rekao da se sada raduju što će pratiti učesnike Raine studije kako ulaze u svoje 30-te i, nadamo se, kasnije.

„Ovaj rad se odnosi na podatke iz prethodnog opoziva Raine studije kada su učesnici imali 27 godina. Veoma smo uzbuđeni što imamo priliku da učestvujemo u trenutnom opozivu njihovih 35-godišnjih učesnika, kako bismo dalje procenili promene. u njihovim profilima aldosterona i zdravlju srca.“