4 gradonačelnika Meksika traže zaštitu nakon što je još jednom odrubljena glava

4 gradonačelnika Meksika traže zaštitu nakon što je još jednom odrubljena glava

Četiri gradonačelnika Meksika zatražila su zaštitu od federalnih vlasti nakon što je jedan od njih brutalno ubijen u južnoj državi Gerero, saopštili su zvaničnici u utorak. Gradonačelnik Alehandro Arkos je položio zakletvu manje od nedelju dana pre tragičnog događaja.

Savezni sekretar za javnu bezbednost, Omar Garsija Harfuč, izjavio je da su četiri gradonačelnika zatražila zaštitu dan nakon što su pronađeni posmrtni ostaci Arkosa. Zahtevi za zaštitu dolazili su iz Gerera i druge države pogođene nasiljem, Gvanahuata.

Situacija u Gvanahuatu je eskalirala do te mere da su ubijena najmanje četiri kandidata za gradonačelnike uoči predstojećih izbora. Garsija Harfuč nije otkrio razloge zbog kojih su gradonačelnici zatražili zaštitu, niti je pružio detalje o istrazi ubistva Arkosa, samo je naveo da je gradonačelnik napustio svoje osoblje kako bi prisustvovao privatnom sastanku neposredno pre tragičnog događaja.

Iako je Arkos izražavao potrebu za dodatnom zaštitom, Garsija Harfuč tvrdi da zvanični zahtev nije primljen. Državne i savezne vlade mogu pružiti gradonačelnicima neprobojna vozila, dodatne telohranitelje i sisteme za uzbunjivanje u hitnim situacijama.

Čilpansingo, glavni grad države, trenutno je poprište sukoba između dve narko-bande, Ardilos i Tlakos. Jedna od njih je nedavno organizovala demonstracije, oteo državno vozilo, blokirao glavni autoput i uzdrmao region uzimajući policajce za taoce kako bi izdejstvovali oslobađanje uhapšenih članova bande.

Narko-karteli i kriminalne grupe u Meksiku često targetiraju gradonačelnike za iznude, korupciju i zahtevaju imenovanje svojih ljudi u lokalnu policiju.