Ukrajinski generalni tužilac: Artefakti ukradeni iz Ukrajine pojavljuju se na međunarodnom crnom tržištu

Ukrajinski generalni tužilac: Artefakti ukradeni iz Ukrajine pojavljuju se na međunarodnom crnom tržištu

Rusija je optužena za krađu kulturnih artefakata iz Ukrajine, koji su zatim počeli da se pojavljuju na međunarodnom crnom tržištu, prema navodima ukrajinskog generalnog tužioca Andriija Kostina. On je izjavio da postoje dovoljni dokazi za pokretanje krivičnog postupka zbog ovih zločina. Nakon sastanka sa specijalnim timom FBI-a koji istražuje zločine protiv kulturnog nasleđa, Kostin je istakao važnost saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj oblasti.

Ukrajinski generalni tužilac naglasio je da je formirana posebna jedinica koja ne samo istražuje slučajeve uništavanja kulturnog nasleđa usled granatiranja, već i traga za slučajevima nelegalne prodaje ukrajinskih kulturnih artefakata u inostranstvu. Kostin je pohvalio blisku saradnju sa FBI-jem i Ministarstvom pravde SAD, ističući da su sve potrebne informacije prikupljene.

Tokom zvaničnog sastanka sa američkim državnim tužiocem Merikom Garlandom i timom Ministarstva pravde SAD, razmatrana je dalja saradnja u prioritetnim oblastima.