Proučavanje globalnih populacija primata otkriva prediktore rizika od izumiranja

Proučavanje globalnih populacija primata otkriva prediktore rizika od izumiranja

Međunarodni tim biologa, planetarnih naučnika i zaštitnika prirode sproveo je opsežnu studiju neljudskih populacija primata širom sveta kako bi procenio njihov rizik od izumiranja usled klimatskih promena. U radu objavljenom u časopisu Proceedings of the Roial Societi B: Biological Sciences, grupa je opisala proces prikupljanja i analiziranja podataka iz četiri ključna regiona koji služe kao dom primatima. Ti podaci su kombinovani sa karakteristikama primata kako bi se razvio alat za procenu rizika od izumiranja usled promena u njihovom okruženju.

Prethodna istraživanja su pokazala da će različiti delovi Zemlje doživeti različite promene usled globalnog zagrevanja, što će uticati na vegetaciju i životinje koje se oslanjaju na tu vegetaciju za preživljavanje. U ovoj novoj studiji, istraživači su povezali promene u staništima primata sa njihovom sposobnošću da se prilagode novim uslovima.

Na osnovu podataka prikupljenih sa 22.705 lokacija širom sveta gde žive primati, istraživači su analizirali uticaje promena u količini padavina i vegetaciji, kao i brzinu kojom se očekuje da se uslovi menjaju. Takođe su posmatrali različite karakteristike primata, kao što su veličina tela, raspon, navike spavanja, prisustvo predatora i evolucijske osobine.

Studija je pokazala da će uticaji klimatskih promena verovatno varirati u zavisnosti od regiona i vrste primata. Na primer, nestabilne količine padavina u neotropskim regionima mogu dovesti do opasnosti po mnoge vrste, dok bi iste promene mogle smanjiti rizik za primatima koji žive na Madagaskaru i u Africi.

Međutim, mnoge vrste primata su ugrožene i drugim faktorima kao što su krčenje šuma, rudarstvo i zagađenje. Tim istraživača je identifikovao 33 vrste primata koje ranije nisu bile označene kao visoko ugrožene. Preporučuju daljnje procene ovih vrsta kako bi se utvrdilo njihovo stvarno stanje.

Zaključci istraživača naglašavaju rizik sa kojim će se suočiti vrste primata u budućnosti ako se ne preduzmu efikasne mere za ublažavanje klimatskih promena ili zaštite njihovih staništa.