Strah od recidiva raka uobičajen je decenijama nakon preživljavanja raka u detinjstvu

Strah od recidiva raka uobičajen je decenijama nakon preživljavanja raka u detinjstvu

Trećina preživelih od raka u detinjstvu doživljava strah od ponovnog pojavljivanja čak i decenijama kasnije, prema studiji objavljenoj na internetu 3. oktobra u JAMA Netvork Open.

Aleks Pico, sa Univerziteta Konkordija u Montrealu, i kolege su okarakterisali prevalenciju i faktore rizika za klinički značajan strah od recidiva raka kod odraslih koji su preživeli rak u detinjstvu. Analizom je obuhvaćeno 229 učesnika u Studiji preživelih od raka u detinjstvu (lečeni u 31 ustanovi između 1970. i 1999. godine).

Istraživači su otkrili da je među preživelima 16,6 odsto prijavilo klinički značajan strah od ponovnog pojave raka, a dodatnih 15,7 odsto je prijavilo visok strah od ponovnog pojave raka. Postojala je povezanost između klinički značajnog straha od recidiva raka i nezaposlenosti (odnos prevalencije [PR], 2,5), prisustva neuroloških hroničnih zdravstvenih stanja (PR, 3,3), tretmana zračenjem karlice (PR, 2,9) i amputacije ili udova -poštedna hirurgija (PR, 2,4). Takođe je primećena povezanost između većeg rizika od klinički značajnog straha od recidiva raka i povišene anksioznosti ili depresije (PR, 2,6), i povećanja (PR, 3,2) i uočenog lošeg zdravstvenog stanja (PR, 3,0).

„Nalazi sugerišu da strah od ponovnog pojavljivanja raka treba rutinski pregledati, a klinički značajne simptome intervenisati kao deo nege za preživljavanje“, pišu autori.