Haićanska grupa u Springfildu podnela krivičnu prijavu protiv Trampa i Vensa

Haićanska grupa u Springfildu podnela krivičnu prijavu protiv Trampa i Vensa

Lider neprofitne organizacije koja predstavlja haićansku zajednicu Springfild, Ohajo, podneo je u utorak krivične prijave protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovog potpredsednika Džej Dija Vensa zbog haosa i pretnji koje je grad doživljavao od prvog Trampa. širila lažne tvrdnje o legalnim imigrantima tamo tokom predsedničke debate.

Alijansa Haićanskog mosta pozvala se na svoje pravo privatnih građana da podignu optužbe nakon neaktivnosti lokalnog tužioca, rekao je njihov advokat Subodh Chandra iz advokatske firme Chandra sa sjedištem u Klivlendu.

Tramp i Vens, američki senator iz Ohaja, optuženi su za ometanje javnih usluga, lažno uzbunjivanje, uznemiravanje u telekomunikacijama, tešku pretnju i saučesništvo. U podnesku se od opštinskog suda u okrugu Klark traži da potvrdi da postoji verovatan razlog i da ili uputi slučaj na dalju istragu ili da izda naloge za hapšenje Trampa i Vensa.

„Njihova upornost i nemilosrdnost, čak i kada guverner i gradonačelnik kažu da je to laž, to pokazuje nameru“, rekao je Čandra. „To je svesno, namerno kršenje krivičnog zakona.

Portparol kampanje Tramp-Vance nije odmah odgovorio na zahtev za komentar u utorak.

Više od 30 pretnji bombama upućeno je državnim i lokalnim zgradama i školama, što je dovelo do zatvaranja, dodeljivanja dodatne zaštite za sprovođenje zakona i sigurnosnih kamera. Neki od stanovnika grada Haićana takođe su rekli da se plaše za svoju bezbednost jer je javnost rasla, a gradonačelnik Rob Ru je dobio pretnje smrću.

„Da je bilo ko drugi osim Trampa i Vensa koji je uradio ono što su oni uradili — izazvali pustoš u Springfildu, što je dovelo do pretnji bombama, evakuacije i zatvaranja vladinih zgrada i škola, pretnji gradonačelniku i njegovoj porodici — oni bi bili do sada uhapšen“, rekao je Čandra. „Zaista, jedino je pitanje da li bi se sud, a potom i tužioci, ponašali prema Trampu i Vensu kao prema bilo kome drugom. Oni nisu iznad zakona.”

Čandra je rekao da se julska presuda američkog Vrhovnog suda kojom se bivšim predsednicima daje širok imunitet od krivičnog gonjenja ne primenjuje u ovom slučaju jer je Tramp trenutno privatni građanin, a Vens nije pojačao glasine da članovi haićanske zajednice Springfilda od 15.000 članova jedu ljude. ljubimci u svojstvu senatora.

Konkretno, u izjavi pod zakletvom se navodi da su Tramp i Vens: — poremetili javnu službu „izazivanjem široko rasprostranjene bombe i drugih pretnji koje su dovele do velikih poremećaja“ javnim službama Springfilda;

— Lažne uzbune „svesno izazivajući uzbunu u zajednici Springfilda nastavljajući da ponavljaju laži za koje su državni i lokalni zvaničnici rekli da su lažne“;

— Počinili uznemiravanje u oblasti telekomunikacija „širenjem tvrdnji za koje znaju da su lažne tokom predsedničke debate, predizbornih skupova, intervjua na nacionalnoj televiziji i društvenih medija“;

— Počinio otežanu pretnju „svesnim davanjem zastrašujućih izjava sa namerom da se zlostavljaju, prete ili uznemiravaju primaoci, uključujući Trampovu pretnju da deportuje imigrante koji su ovde legalno u Venecuelu, zemlju koju nikada nisu poznavali“;

— Počinio tešku pretnju „svesnim navođenjem drugih da lažno veruju da bi članovi haićanske zajednice u Springfildu naneli ozbiljnu fizičku povredu ličnosti ili imovini drugih u Springfildu;“ i

— Prekršio zabranu saučesništva „međusobnu zaveru i šireći zlobne laži zbog kojih su nevine strane bile strane u njihovim različitim zločinima“.