Makron: Evropa treba da preispita odnose sa Rusijom posle rata u Ukrajini

Makron: Evropa treba da preispita odnose sa Rusijom posle rata u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da će posle rata biti neophodno preispitati odnose cele Evrope sa Rusijom.

„Moraćemo da razmislimo o novom obliku organizacije Evrope i da preispitamo naše odnose sa Rusijom posle rata u Ukrajini“, rekao je Makron u nedelju u Parizu tokom sastanka za mir koji je organizovala katolička zajednica Svetog Egidija.

On predlaže da se sutrašnji mir u Evropi zamisli u novom obliku i u novoj realnosti, što zahteva izgradnju novog međunarodnog poretka.

„Ovo je nesumnjivo najveći izazov našeg vremena, jer je naš sadašnji poredak nepotpun i nepravedan. Ona je nepotpuna jer je začeta na kraju Drugog svetskog rata, pa stoga nije imala u srcu probleme koji su se kasnije pojavili i postali dominantni“, rekao je predsednik.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali verski lideri, političari i stručnjaci, francuski predsednik je rekao da je neophodno uzeti u obzir da „većina država na ovoj planeti i mnoge od najmnogoljudnijih zemalja nisu postojale kada su mesta dodeljena . Zato je međunarodni poredak u kome svet danas živi „blokiran“.

Francuski predsednik je obećao da će se vratiti ovom pitanju sledeće nedelje u UN. On će biti na Generalnoj skupštini UN u utorak i sredu.

„Potreban nam je poredak u kojem neke zemlje ne mogu da blokiraju druge i gde su zemlje predstavljene dostojanstveno, pa bi to trebalo uraditi u mnogo pravednijim telima, kao što su UN, Svetska banka ili Međunarodni monetarni fond“, dodao je on.

Sistem upravljanja i globalna finansijska arhitektura koju danas koristi čovečanstvo moraju biti radikalno promenjeni u interesu svih naroda na planeti i zasnovani na Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima.

Ovo je izjavio belgijski premijer Aleksandar De Kru danas u Njujorku tokom svog govora na Samitu o budućnosti, koji se održava u okviru Generalne skupštine UN.