Da li je prehlada, grip ili COVID? Stručnjak vam pomaže da to rešite

Da li je prehlada, grip ili COVID? Stručnjak vam pomaže da to rešite

U periodu godine kada se respiratorni virusi šire, važno je biti sposoban razlikovati simptome prehlade, gripa i COVID-a. Dr Vilijam Brajan Glen iz Hackensack Meridian Medical Group u Nju Džersiju deli ključne informacije o tome kako se pripremiti za potencijalne viruse koji mogu zadesiti ljude tokom jeseni i zime.

Jedan od glavnih izazova sa prehladom, gripom i COVID-19 je što simptomi ovih oboljenja mogu biti slični. Prehlada obično uzrokuje kašalj, kijanje, curenje nosa, bol u grlu i umor, dok grip može dodatno doneti glavobolju, groznicu, zimicu, bolove u telu i umor. S druge strane, COVID-19 može imati simptome slične prehladi i gripu, ali takođe može uzrokovati gubitak čula ukusa ili mirisa, dijareju, mučninu, povraćanje ili problem sa disanjem.

Simptomi prehlade se obično javljaju postepeno, dok se simptomi gripa manifestuju iznenada. Simptomi COVID-19 se mogu pojaviti između dva i 14 dana nakon izlaganja virusu, i variraju u intenzitetu, pri čemu mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija kod pojedinih osoba.

Osobe koje su starije, kao i deca i odrasli sa hroničnim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, bolesti pluća ili bubrega, metaboličkih poremećaja, bolesti srca ili raka, spadaju u grupu sa većim rizikom od respiratornih infekcija. Takođe, korišćenje određenih lekova koji oslabljuju imuni sistem može povećati rizik od ovih oboljenja.

Ukoliko putujete, važno je imati na umu da sezona prehlade i gripa na odredištu može biti različita od one u Sjedinjenim Američkim Državama. Preporučuje se konsultovati američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti kako biste saznali koje vakcine su preporučene na vašem putovanju.

Zaštita od ovih virusa podrazumeva redovno pranje ruku, pokrivanje usta prilikom kašljanja ili kijanja, nošenje maske kada je to preporučeno, čišćenje često dodirivanih površina, održavanje hidratacije i odmor kada je potrebno.

Ukoliko spadate u grupu sa prosečnim ili povećanim rizikom od respiratornih virusa, preporučuje se pridržavati se smernica za vakcinaciju protiv gripa i COVID-a. Ukoliko imate dodatne zdravstvene probleme ili brige, važno je konsultovati se sa zdravstvenim radnicima kako biste odabrali odgovarajuću strategiju prevencije.