Niger najnovija afrička zemlja koja je lansirala vakcinu protiv malarije

Niger najnovija afrička zemlja koja je lansirala vakcinu protiv malarije

Niger je postao najnovija zapadnoafrička država koja je uvela vakcine protiv malarije kako bi pokušala da uguši potencijalno smrtonosnu bolest, rekao je zvanični izvor za AFP u petak.

Nijamej je pokrenuo kampanju vakcinacije velikih razmera prvom vožnjom u četvrtak u jugozapadnom gradu Gaja, žarištu bolesti koju prenose komarci, rekao je ministar zdravlja Garba Hakimi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 2022. godine malarija je izazvala više od 600.000 smrtnih slučajeva širom sveta – 95 odsto njih u Africi i 80 odsto dece mlađe od pet godina.

Lek protiv malarije RTS,S — proizveden od strane britanske farmaceutske grupe GSK — dodat je kalendaru rutinske vakcinacije u Nigeru, koji ga je odobrio 2022. godine, navodi se u saopštenju SZO.

Očekuje se da će kampanja vakcinacije smanjiti stopu smrtnosti kod dece, jer malarija čini 19 odsto smrtnih slučajeva dece u zemlji, rekao je Hakimi.

Procenjuje se da je vakcina 75 odsto efikasna u zaštiti od teških oblika malarije, koja izaziva groznicu, glavobolju i zimicu.

U Nigeru se u proseku svake godine zabeleži pet miliona slučajeva, a više od 5.000 rezultira smrtnim ishodom.

Pored uvođenja, Hakimi je rekao da će Niger podržati svoju strategiju protiv malarije tako što će nastaviti da distribuira besplatne mreže protiv komaraca.

Takođe će davati preventivne lekove deci uoči kišne sezone, kada bolest bukne.

Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Burkina Faso i Centralnoafrička Republika su među zapadnoafričkim zemljama koje su odobrile vakcinu protiv malarije poslednjih meseci.

RTS,S je jedna od dve vakcine protiv malarije za decu koje preporučuje SZO, zajedno sa R21/Matrik-M koju proizvodi indijski gigant Serum Institute of India.