Advokat troje Amerikanaca koji se suočavaju sa smrtnom kaznom zbog pokušaja državnog udara u Kongu podneo žalbu

Advokat troje Amerikanaca koji se suočavaju sa smrtnom kaznom zbog pokušaja državnog udara u Kongu podneo žalbu

Advokat trojice Amerikanaca osuđenih na smrt u Kongu pod optužbom da su učestvovali u pokušaju državnog udara uložio je žalbu u utorak, rekao je za Asošijeted pres.

Vojni sud u Kongu izrekao je prošlog petka smrtne kazne za 37 ljudi, uključujući troje mladih Amerikanaca, nakon što ih je osudio po optužbama za učešće u pokušaju državnog udara.

Optuženi, od kojih su većina Kongoanci, ali i Britanac, Belgijanac i Kanađanin, imali su pet dana da se žale na presudu po optužbama koje uključuju pokušaj državnog udara, terorizam i zločinačko udruživanje. Na suđenju je četrnaest osoba oslobođeno optužbi.

Kongo je ponovo uveo smrtnu kaznu ranije ove godine, ukinuvši moratorijum star više od dve decenije, dok se vlasti bore da obuzdaju nasilje i napade militanata u zemlji. Muškarci osuđeni za pokušaj puča verovatno bi bili pogubljeni streljanjem.

Kongo je član Rimskog ugovora i zbog toga je vraćanje smrtne kazne bilo nezakonito, smatra Ričard Bondo, advokat osuđenih Amerikanaca. Parlament je trebalo da odluči o alternativnoj kazni, rekao je Bondo za AP – ali do sada nije.

Šest ljudi je ubijeno tokom neuspelog pokušaja državnog udara koji je u maju predvodio malo poznati opozicionar Kristijan Malanga, a koji je bio na meti predsedničke palate i bliskog saveznika predsednika Feliksa Čisekedija. Malanga je smrtno pogođen dok se opirao hapšenju ubrzo nakon što je napad uživo prenosio na svojim društvenim mrežama, saopštila je vojska Konga.

Malangin 21-godišnji sin Marsel Malanga, koji je državljanin SAD, i još dvoje Amerikanaca osuđeni su za pokušaj puča. Ostali Amerikanci su Tajler Tompson mlađi, 21, koji je doleteo u Afriku iz Jute sa mlađom Malangom na, kako je njegova porodica verovala, besplatan odmor, i Benjamin Ruben Zalman-Polun, 36, za kojeg se navodi da je Kristijana Malangu poznavao preko kompanija za rudarenje zlata.

Marsel Malanga je na sudu rekao da je njegov otac naterao njega i njegovog prijatelja iz srednje škole da učestvuju u napadu.

„Tata je pretio da će nas ubiti ako ne poslušamo njegova naređenja“, rekao je Marsel Malanga.

Marcelova majka, Britni Sojer, tvrdi da je njen sin nevin i da je jednostavno pratila svog oca, koji je sebe smatrao predsednikom vlade u senci u egzilu.

U mesecima od hapšenja njenog sina, Sojer je svoju energiju usmerila na prikupljanje sredstava da mu pošalje novac za hranu, higijenske proizvode i krevet. On je spavao na podu svoje ćelije u vojnom zatvoru Ndolo i pati od bolesti jetre, rekla je ona.