U Briselu bez trojnog sastanka: Petković kaže Kosovo neće o ZSO, Bisljimi – neprihvatiljivi uslovi

U Briselu bez trojnog sastanka: Petković kaže Kosovo neće o ZSO, Bisljimi – neprihvatiljivi uslovi

Glavni pregovorač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković izjavio je u Briselu da je današnja runda dijaloga završena bez susreta sa predstavnicima sa Kosova, jer nisu bili spremni na direktne razgovore. Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi je rekao da nije bilo susreta dve delegacije, jer Petković iznosi za Kosovo neprihvatljive uslove za dnevni red susreta.

Za nas nije nikakav problem da dođe do direktnog susreta, ali su oni odbili da razgovaraju, rekao je Petković novinarima posle susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, kojem je uručio predlog mera Beograda za „oživljavanje procesa razgovora“.

Imamo šta da kažemo i na teme koje bi oni predložili, ali čemu služi dijalog ako pregovarač Prištine Besnik Bisljimi neće da razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, poštanskim uslugama, o tome kako žive Srbi, svemu što čini proces normalizacije, izjavio je Petković.

On je naveo da je sa Lajčakom razgovarao o primeni svih ranije dogovorenih sporazuma, ZSO, mostu na Ibru, poštanskim uslugama, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanom upravljanju prelazima.

Predstavio sam mere sveobuhvatne zaštite srpske zajednice, o kojima je u petak govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako bismo oživeli proces dijaloga. Jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje Kosova, rekao je Petković.

On je izjavio da je Lajčaku dostavio spisak svih uhapšenih Srba na Kosovu, uz tvrdnju da se radi o političkim zatvorenicima, jer su postojale garancije EU i Sjedinjenih Američkih Država da niko ko je protestovao na barikadama neće biti uhapšen.

Naša politika je politika mira i stabilonosti i suština tih mera je da oživimo proces dijaloga, da sve što je dogovoreno bude primenjeno i da boljitak na terenu oseti, pre svega, srpska zajednica, poručio je Petković.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu treba da veruju u bolju budućnost, da ga ne napuštaju, pre svega sever, koji je, kako je ocenio, kosovski premijer Aljbin Kurti pretvorio u policijski poligon, gde „teroriše narod i povlači poteze suprotne dogovorima“.

Petković je najavio da će danas u Briselu razgovarati sa prestavnicima NATO o mostu na Ibru, pre svega sa bezbednosnog aspekta.

Ukazaćemo na opasnosti ukoliko bi Kurti krenuo u jednostranu akciju otvaranja mosta, izjavio je Petković.

Bisljimi je izjavio da su mogući novi sastanci glavnih pregovarača u Briselu do januara, do kada traje mandat specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali da neće biti susreta lidera.

Povodom mera i zahteva koje je izložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bislimi je rekao da ga brine izostanak reakcije međunarodne zajednice na te predloge.

Ono što me zabrinjava nije sadržaj tih mera, već činjenica da nastup nije naišao na zabrinutost ili oštru reakciju Evropske komisije ili EU. Od 40 do 50 minuta izaberete dva minuta koja se mogu pozitivno protumačiti i sva reakcija odnosi se na to, a ne na veoma opasan sadržaj tog obraćanja, izjavio je Bisljimi.