SAD povećavaju carine na kinesku robu

SAD povećavaju carine na kinesku robu

Vašington je finalizirao povećanje carina na kineski uvoz vredan više milijardi dolara, objavila je u petak američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj. Novi nameti će posebno uticati na robu kao što su električna vozila i poluprovodnici.

Povećanje tarifa je prvi put najavila Bela kuća u maju ove godine, ali je administracija predsednika Džoa Bajdena saopštila da je od tada radila na finalizaciji stopa i određivanju datuma za stupanje mera na snagu na osnovu povratnih informacija američkih javnosti.

Prema konačnom dokumentu, koji je datiran 12. septembra, carine će od 27. septembra porasti na 100% na električna vozila, 50% na solarne ćelije i 25% na baterije za električna vozila, čelik, aluminijum, maske za lice i neke druge proizvode. Povećanje tarifa za poluprovodnike za 50% trebalo bi da stupi na snagu od sledeće godine. Prelevmani na niz drugih proizvoda, kao što su baterije za neelektrična vozila, medicinske rukavice i trajni magneti, postepeno će se povećavati u naredne dve godine.

„Današnja finalizovana povećanja tarifa će biti usmerena na štetne politike i prakse Narodne Republike Kine koje nastavljaju da utiču na američke radnike i preduzeća“, rekao je Tai u saopštenju za javnost. Ona je ponovila da su mere usmerene na odbranu „američkih radnika i preduzeća pred nepoštenom trgovinskom praksom“.

Američki zvaničnici su u više navrata označavali Kinu kao najvećeg američkog „konkurenta“ i pooštravaju ekonomska ograničenja protiv te zemlje od 2018, zahvaljujući tadašnjem predsedniku Donaldu Trampu. Bajden je nastavio ovim putem, uprkos ponovljenim upozorenjima Pekinga da će Kina odgovoriti istom merom.

Bivši portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin ranije je rekao da akcije SAD „krše pravila globalne trgovine“. Ministar spoljnih poslova Vang Ji ocenio ih je kao „najtipičniji oblik maltretiranja“ i optužio zvaničnike u Vašingtonu da „gube razum kako bi zadržali svoju unipolarnu hegemoniju“.

Kina nije bila usamljena u svojim kritikama povećanja carina. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u maju da su mere usmerene na suzbijanje konkurencije, posebno na tržištu električnih vozila, gde su Kinezi „postali bolji“. Vlasnik Tesle Elon Musk osudio je tarife na kineska električna vozila kao „nedobre“, rekavši da one „sprečavaju slobodu razmene“ i „iskrivljuju tržište“.