Hans Niman optužen za prevaru u više od 100 šahovskih partija

Hans Niman optužen za prevaru u više od 100 šahovskih partija

Protok informacija o skandalu sa varanjem koji je uništio elitni šah pretvorio se u poplavu u utorak uveče, kada je Chess.com rekao da veruje da je Hans Niman, 19-godišnji velemajstor, prevario u više od 100 partija.

Izveštaj — koji se prostire na 72 stranice sa pratećim dokumentima kao što su razgovori putem e-pošte — šalje novi potres kroz svet šaha. Povećava se interesovanje za šahovsko prvenstvo SAD koje počinje u Sent Luisu u sredu, gde se Niman i još 13 igrača takmiče za titulu.

Turnir, strimovanje igara na YouTube-u i Twitch-u, dodeljuje 250.000 dolara u novčanoj nagradi u igri. Igra počinje svakog dana u 14 časova. ET i trajaće naredne dve nedelje. U svom prvom meču, Niman će se suočiti sa 15-godišnjim Kristoferom Vuđinom Juom.

Kada ih je NPR kontaktirao, ni Niman ni organizatori turnira nisu dali komentar u sredu.

To je najnoviji razvoj događaja u skandalu koji je zahvatio ljude izvan šahovskog sveta od pre mesec dana, kada se svetski šampion Magnus Karlsen iznenada povukao sa turnira nakon poraza od Nimana i nagovestio lošu igru. Dve nedelje kasnije, Karlsen je dao ostavku na igru protiv Nimana posle jednog poteza umesto da ponovo igra protiv njega, a zatim ga je optužio za varanje.
Niman će igrati za titulu prvaka SAD uprkos sumnjama

Uprkos osuđujućem izveštaju veb-sajta, Nimanu bi i dalje trebalo da bude dozvoljeno da igra na šahovskom prvenstvu SAD-a, kaže Ken Regan, autoritet za varanje u šahu koji je profesor računarstva i inženjerstva na Univerzitetu u Bafalu.

„Pitanja unakrsne nadležnosti između onlajn šaha i šaha uživo nisu rešena“, rekao je Regan za NPR.

Regan takođe napominje da Niman ostaje u dobroj poziciji sa tri relevantne organizacije koje stoje iza šampionskog turnira, misleći na Šahovski klub Sent Luis (koji je domaćin takmičenja), Šahovsku federaciju SAD i FIDE, svetsko vodeće telo.

Izveštaj Chess.com citira Regana kao nezavisnog stručnjaka, rekavši da se slaže sa njegovim zaključcima da je Niman varao na više onlajn događaja sa novčanim nagradama 2015. i 2017. godine, kao i u „brojnim mečevima protiv drugih profesionalnih igrača 2020. godine“.

Varanje u šahu često ima oblik tajnog dobijanja preporuka za poteze od kompjuterskog programa, poznatog kao šahovska mašina.

Dok nalazi Chess.com inkriminišu Nimanovu igru u onlajn igrama, izveštaj priznaje „nedostatak konkretnih statističkih dokaza“ da je Niman varao u bilo kojoj igrici lično ili „over-the-board“ (OTB).

Ipak, izveštaj sugeriše da je potreban dalji pregled da bi se proučilo „kako je Hans postao najbrže rastući igrač u klasičnom OTB šahu u modernoj zabeleženoj istoriji mnogo kasnije u životu od svojih vršnjaka“. Takođe se napominje da je Nimanov rejting porastao nakon što ga je sajt tiho suspendovao 2020. godine, kada ga je suočio sa dokazima o prevari.
Šta je Niman rekao o varanju

Niman je 6. septembra javno priznao da je koristio elektronske uređaje za varanje – ali je insistirao da je to učinio tek kada je imao 12 i 16 godina. U prvom slučaju, rekao je Niman, on je bio „samo dete“. Drugi je nazvao „apsolutno smešnom greškom“.

Osim kada je imao 12 godina, Niman je rekao, nikada nije varao na turnirima sa novčanom nagradom. To je bila „najgora stvar koju sam ikada mogao da uradim“, rekao je.

Niemann je takođe rekao da nije varao kada je striming igara (mnogi vrhunski igrači imaju unosne video naloge na Twitch-u i drugim servisima).

Ali novi Chess.com izveštaj kaže: „Hans je verovatno varao u više od 100 šahovskih partija na mreži, uključujući nekoliko događaja za novčane nagrade. On je već imao 17 godina kada je verovatno varao u nekim od ovih mečeva i igara. Takođe je prenosio 25 utakmica. ovih igara.“

To je daleko više od nekolicine igara koje su se naizgled spominjale 2020. godine, kada je sajt prvobitno suspendovao Nimanna na šest meseci. Prema izveštaju, drugi igrači i osoblje Chess.com-a imali su dugotrajne sumnje u vezi sa Nimanom, koje su samo porasle nakon njegove suspenzije 2020. godine, pošto je njegov rang skočio i bio je spreman da se takmiči u događajima visokog profila sa velikim isplatama.

Chess.com kaže da je njegova tehnologija protiv varanja pronašla brojne probleme kada je izvršio dubok pregled Nimanove karijere. Kaže da njegov sistem može „otkriti obrasce uticaja od motora koji predstavljaju izvesnost iza koje možemo da stojimo“.

Kada su ga pitali za svoje viđenje Chess.com mera protiv varanja, Regan ga je nazvao „višestrukim“ sistemom koji uključuje informacije prikupljene preko interfejsa veb stranice.

Iako Regan nije pokušao da reprodukuje svaki od nalaza sajta nezavisno, rekao je: „Uopšteno govoreći, ne sporim se sa njihovim metodama; moji mogu biti oštriji u venu gde se preklapamo.“
Slučaj je stavio svetlo u centar pažnje na varanje u šahu

Generalni direktor Međunarodne šahovske federacije Emil Sutovski nedavno je rekao da nam je u šahovskoj zajednici „potreban društveni ugovor, slažući se da će varanje, posebno onlajn, često ostati u sivoj zoni“.

Na pitanje koliko je varanje preovlađujuće na elitnom nivou, Regan je rekao: „U onlajn šahu, nekoliko drugih elitnih igrača je sankcionisano, čak i osim Chess.com i onoga što kažu u izveštaju.

Što se tiče lično varanja, dodao je: „Ne znam ni za jedan slučaj van odbora koji bi uključivao nekoga sa ocenom 2700 ili više, odnosno među 50-60 najboljih“ u svetu koji bi bio značajan.