Elon Mask upozorava na opasnost od rasta federalnog duga SAD-a

Elon Mask upozorava na opasnost od rasta federalnog duga SAD-a

Troškovi servisiranja velikog američkog federalnog duga premašili su budžet za odbranu, izjavio je izvršni direktor kompanija Tesla i SpaceX, Elon Mask, u intervjuu za All-In podcast. Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je državni dug prešao 35 biliona dolara, povećavajući se za trilion dolara u šestomesečnom periodu. Predstavnički dom SAD-a je usvojio zakon o politici odbrane sa rekordnom potrošnjom od 895 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 1% u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Elon Mask je upozorio da su plaćanja kamata na državni dug sada veća od celokupnog budžeta Ministarstva odbrane i da rastu, ističući da SAD brzo bankrotira. On je naglasio da svaki trilion dolara duga predstavlja teret koji će morati da snose naša deca i unuci.

Na svojoj platformi X (bivši Tviter), Mask je objavio da će SAD morati da izdvoje preko 1,2 biliona dolara za kamate na dug u narednih 12 meseci, što čini oko 25% državnih prihoda. Takođe, ranije ovog meseca, Mask je upozorio da trenutna stopa vladine potrošnje vodi SAD ka brzom bankrotu, te da prekomerna potrošnja vlade podstiče inflaciju.

Američko Ministarstvo rada je objavilo da je godišnja inflacija u prethodnom mesecu pala ispod 3% prvi put od 2021. Cene roba i usluga su porasle za 2,9%, dok je bazna inflacija, isključujući prehrambenu i energetsku industriju, porasla za 3,2% u prethodnih 12 meseci.