Izrael želi pomoć SAD u slučaju genocida u Gazi

Izrael želi pomoć SAD u slučaju genocida u Gazi

Izrael je počeo da lobira kod američkog Kongresa da izvrši pritisak na Južnu Afriku i natera je da odustane od slučaja genocida u Gazi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), izvestio je Akios, pozivajući se na memorandum diplomatama.

Pretorija je pokrenula slučaj protiv Zapadnog Jerusalima prošlog decembra, tvrdeći da su akcije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u palestinskoj enklavi od 7. oktobra predstavljale genocid.

„Tražimo od vas da odmah sarađujete sa zakonodavcima na saveznom i državnom nivou, sa guvernerima i jevrejskim organizacijama kako biste izvršili pritisak na Južnu Afriku da promeni svoju politiku prema Izraelu i da jasno kažete da nastavljajući svoje trenutne akcije poput podrške Hamasu i guranja protiv Izraelski potezi pred međunarodnim sudovima će imati visoku cenu“, navodi se u depeši koju je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poslalo ambasadi u Vašingtonu i svim konzulatima u SAD u ponedeljak, a prenosi Aksios.

Izraelskim diplomatama je rečeno da se zalažu za zakone koji ciljaju Južnu Afriku na državnom i saveznom nivou, tako da „čak i ako se ne materijalizuju, njihovo predstavljanje i razgovor o njima će biti važni“, navodi se u dopisu.

Takođe bi trebalo da izvrše pritisak na članove Kongresa da javno osude postupke Južne Afrike i sugerišu da bi to moglo dovesti do suspenzije trgovinskih odnosa između Vašingtona i Pretorije. Prema Akiosu, to je „malo verovatno“, jer SAD žele da održe veze sa Južnom Afrikom kako bi se suprotstavile uticaju Rusije i Kine.

MSP je odredio 28. oktobar kao rok za Južnoafričku Republiku da iznese argumente za nastavak slučaja. Zapadni Jerusalim se nada da će SAD izvršiti pritisak na novu koalicionu vladu da pre toga odustane od toga, navodi list.

Izrael navodno vidi priliku u činjenici da je Afrički nacionalni kongres izgubio većinu koju je držao 30 godina na parlamentarnim izborima u junu ove godine i da je morao da se osloni na višestranačku koaliciju. Diplomate zapadnog Jerusalima bi trebalo da kažu ANC-u da ima šansu da nastavi dijalog sa Izraelom „umesto bojkota i kazni“, navodi se u depeši.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je Akiosov zahtev za komentar.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je palestinska grupa sa sedištem u Gazi 7. oktobra pokrenula seriju racija za koje se okrivljuje za smrt 1.200 Izraelaca. Od tada je skoro 41.000 Palestinaca ubijeno i još 95.000 ranjeno u izraelskim vojnim operacijama, dok je većina Gaze pretvorena u ruševine i postala nenastanjiva.

Južna Afrika je navela da su akcije Izraela „genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe“.