Blokada srpskih institucija na severu Kosova traje već deset dana, saobraćaj na administrativnim prelazima otvoren

Blokada srpskih institucija na severu Kosova traje već deset dana, saobraćaj na administrativnim prelazima otvoren

Već deset dana, Prištinska policija blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, onemogućavajući više stotina zaposlenih da pristupe svojim radnim mestima. Uprkos blokadi, privremene institucije iz Prištine juče su otvorile administrativne prelaze Merdare, Brnjak i Jarinje, omogućivši ponovno uspostavljanje saobraćaja preko tih tačaka.

Prethodno su srpska udruženja uklonila blokade puteva u blizini prelaza Merdare i Brnjak, čime su stvoreni uslovi za otvaranje prelaza, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Prištine, Dželjalj Svećlja.

Blokade puteva uspostavljene su juče nešto posle 18 časova, par kilometara od administrativnih punktova Brnjak, Jarinje i Merdare, kao odgovor na upad prištinske policije u zgrade srpskih institucija na severu Kosova prošle nedelje.

Premijer Srbije Miloš Vučević oštro je osudio poteze premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, optužujući ga za nameru da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba. Situacija na terenu i dalje je napeta, a blokada zgrada srpskih institucija se nastavlja.