Grčki premijer Micotakis obećao fiskalnu disciplinu i ekonomski oporavak na sajmu u Solunu

Grčki premijer Micotakis obećao fiskalnu disciplinu i ekonomski oporavak na sajmu u Solunu

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je u subotu da neće dozvoliti da prekomerna potrošnja ometa oporavak zemlje od duge finansijske krize, tokom ključnog govora na najprestižnijem trgovinskom događaju u Solunu.

„Nisam došao sa torbom punom poklona“, rekao je Micotakis publici na Međunarodnom sajmu u Solunu, ističući posvećenost svoje vlade odgovornom upravljanju javnim finansijama.

Šefovi vlada tradicionalno na sajmu svakog septembra iznose ekonomske politike za narednu godinu, dok hvale svoja dostignuća. Micotakis je predstavio niz mera koje će Grčka implementirati, uključujući povećanje penzija i minimalnih plata, inicijative za povećanje izvoza, poboljšanje produktivnosti, rešavanje nedostatka stanova, podsticanje mladih da se uključe u poljoprivredu, kao i rešavanje niskog nataliteta u zemlji.

Nekoliko od tih mera, kao što je drugi krug hipoteka sa niskim kamatnim stopama za mlade porodice, u vrednosti od 2 milijarde evra (2,2 milijarde dolara), delimično će finansirati Evropska unija, navodi se iz resornog ministarstva.

Nova fiskalna pravila Evropske unije nakon pandemije nastoje zadržati rast potrošnje u tajnosti, pri čemu se prekršitelji suočavaju sa kaznama. Micotakis je obećao da će se njegova vlada pridržavati tih pravila, čime potvrđuje posvećenost fiskalnoj disciplini.

U oblasti turizma, Micotakis je odgovorio na kritike o preteranom rastu sektora, navodeći da kratkoročni zakup ne bi trebalo da se „demonizuje“, ali je obećao da neće dozvoliti nove turiste u centru Atine najmanje narednih godinu dana. Takođe je najavio povećanje iskrcajnih naknada za putnike na kruzerima, posebno na turističkim ostrvima Santorini i Mikonos, gde se trenutna naknada od 35 centi po putniku može povećati na između 10 i 15 evra (11 – 16,60 dolara).

Premijer je negirao tvrdnje da njegova vlada, na vlasti od 2019. godine, pati od zamora zbog sprovođenja reformi i onoga što je nazvao „prokletstvom drugog mandata“. Uprkos padu u udelu glasova njegove konzervativne stranke za oko trećinu na evropskim izborima u junu prošle godine, Micotakis je istakao da je njegova stranka skoro udvostručila rezultat u odnosu na drugoplasiranu levičarsku Sirizu, čiji je broj glasova takođe opao.

Grčki lider je naglasio da vlada ima više od hiljadu dana do sledećih nacionalnih izbora da sprovede svoj program i istakao da je njegova stranka jedina stabilizujuća snaga u grčkoj politici. Opozicija, sa dve najveće stranke Siriza i socijalistički PASOK, suočava se sa unutrašnjim podelama; lider Sirize Stefanos Kaselakis suočio se sa glasanjem o nepoverenju na sastanku centralnog komiteta stranke, dok se socijalisti bore sa sedam oštro različitih kandidata za liderstvo.

Slabost opozicije dodatno je vidljiva kroz tradicionalne, ponekad nasilne, protestne marševe koji su sa jedva 7.500 ljudi bili najslabije posećeni godinama, prema lokalnim podacima policije, završivši bez incidenata.

Region Solun, drugi po veličini grad u zemlji, i okolni regioni ostaju uporišta ekstremne, nacionalističke desnice, sa tri stranke koje dobijaju više od 16% glasova na nacionalnom nivou i šalju svoje poslanike u Evropski parlament.

Micotakis je pohvalio projekte koje je njegova vlada završila u Solunu i napomenuo da je imenovao popularnog i populističkog regionalnog guvernera Centralne Makedonije za sledećeg grčkog komesara EU, naglašavajući svoju posvećenost daljem regionalnom razvoju i saradnji sa Evropskom unijom.