Srbija i Crna Gora potpisale zajedničko pismo Evropskoj komisiji za rekonstrukciju pruge Beograd – Bar

Srbija i Crna Gora potpisale zajedničko pismo Evropskoj komisiji za rekonstrukciju pruge Beograd – Bar

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević potpisali su danas u Beogradu zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK) u vezi sa prugom Beograd – Bar.

Ovim pismom dve zemlje će se zajedno obratiti Evropskoj komisiji sa zahtevom za sredstva iz dodatnog fonda za razvoj Zapadnog Balkana, kako bi finansirale rekonstrukciju ove važne železničke linije.

Ministar Vesić je naglasio da je pruga između Beograda i Bara jedna od najzahtevnijih pruga ikada izgrađenih u Evropi, zbog čega je njena rekonstrukcija od velikog značaja za obe zemlje. Cilj ovog zajedničkog nastupa je da se obezbedi podrška EU za modernizaciju pruge, koja je ključna za poboljšanje saobraćajne povezanosti između Srbije i Crne Gore, kao i za celokupan ekonomski razvoj regiona.

Inicijativa predstavlja važan korak ka unapređenju infrastrukture na Zapadnom Balkanu, a zajednički apel Srbije i Crne Gore pred Evropskom komisijom ukazuje na snažnu regionalnu saradnju u ostvarivanju ovog cilja.