Donald Tramp i Kamala Haris dogovorili pravila za predstojeću predsedničku debatu

Donald Tramp i Kamala Haris dogovorili pravila za predstojeću predsedničku debatu

Bivši američki predsednik Donald Tramp i potpredsednica Kamala Haris postigli su dogovor o pravilima za njihovu predstojeću predsedničku debatu, koja će se održati 10. septembra u Filadelfiji, objavio je Tramp u utorak. Prema njegovim navodima, Haris je pokušala da koristi „varalicu“ tokom debate, ali je to odbijeno.

Debata će voditi voditelji ABC-a, Nevsa Dejvid Mjuir i Linzi Dejvis. Tramp je u svom postu na platformi Truth Social istakao da će pravila biti slična onima iz prethodne debate na CNN-u, za koju je rekao da je dobro funkcionisala. Dodao je da će debata biti „stand up“, što znači da kandidati neće moći donositi beleške ili koristiti „varalice“, i da će pitanja biti postavljana u stvarnom vremenu bez prethodnog obaveštavanja.

Tramp je takođe napomenuo da ABC neće imati „Done Brazile“, referirajući se na skandal iz 2016. godine kada je Dona Brazile, tada saradnica CNN-a, dala Hilari Klinton listu pitanja pre debate.

Iako je Tramp prvobitno planirao da se povuče iz debate 10. septembra nakon što je predsednik Džo Bajden napustio trku, pristao je na ovaj datum kada je Haris insistirala na njemu. Tramp je takođe pozvao na tri debate, uključujući onu koju bi vodio Foks Njuz i treću koju bi vodio NBC Njuz, ali je Haris pristala samo na debatu ABC-a.

Pravila debate su bila predmet rasprava između Trampove i Harisove kampanje, s Trampovim timom koji je insistirao na isključivanju mikrofona dok jedan kandidat govori, dok je Harisovo osoblje favorizovalo otvorene mikrofona. Haris je izjavila da je spremna da se suoči sa Trampovim „stalnim lažima i prekidima u realnom vremenu“ i da bi Tramp trebao prestati da se skriva iza dugmeta za isključivanje zvuka.

Tramp je u nedelju izrazio sumnju u održavanje debate zbog „smešnog i pristrasnog” izveštavanja ABC-a, ali je kasnije potvrdio učešće pod dogovorenim uslovima.