Inovacije u sintetičkoj imunologiji: Novi pristup obećava revoluciju u lečenju zaraznih bolesti i raka

Inovacije u sintetičkoj imunologiji: Novi pristup obećava revoluciju u lečenju zaraznih bolesti i raka

Sintetička imunologija, inovativno polje istraživanja koje bi moglo dovesti do fundamentalno novih pristupa i metoda u lečenju zaraznih bolesti i raka, tema je novog članka objavljenog u časopisu Nanotehnologija prirode.

Istraživači iz Hajdelberga, prof. dr Kerstin Gopfrich, prof. dr Michael Platten, prof. dr Friedrich Frischknecht i prof. dr Oliver T. Fackler opisuju takozvani pristup odozdo prema gore koji koristi alate nanotehnologije i sintetičke biologije da konstruišu sisteme od molekularnih gradivnih blokova i da ih posebno opremi sa imunološkim funkcijama.

Stručnjaci iz oblasti sintetičke biologije, neuroimunologije, parazitologije i virologije sprovode istraživanja na Univerzitetu Hajdelberg, Univerzitetskim bolnicama Hajdelberg i Manhajm, Nemačkom centru za istraživanje raka i Institutu za medicinska istraživanja Maks Plank.

U novom pristupu odozdo prema gore u sintetičkoj imunologiji, složene imunološke funkcije se više ne stvaraju modifikacijom postojećih ćelija ili molekula, već potiču od molekularnih građevinskih blokova kao što su komponente nanorazmera ili veštačke ćelije sastavljene u složene sisteme.

Proces se zasniva na tehnologijama i tehnikama iz sintetičke biologije, kao što su dizajn proteina i peptida, sinteza polimera, kao i DNK/RNA modifikacija i DNK/RNA origami – trodimenzionalni „nabori“ DNK ili RNK lanaca – za proizvodnju funkcionalne nanostrukture.

Kako autori raspravljaju u svom članku, novi pristup odozdo prema gore u sintetičkoj imunologiji omogućiće neuporedivu preciznost i kontrolu u oblikovanju imunoloških funkcija. Proizvodnjom imunoloških komponenti iz temelja, imuni odgovori mogu biti konstruisani po meri sa velikom specifičnošću i efikasnošću.

Ovo bi moglo dovesti do revolucionarnih pristupa u razvoju novih terapija i vakcina koji zaobilaze ograničenja tradicionalnih pristupa, kao što su neželjeni neželjeni efekti ili vremenski ograničena efikasnost.

Istraživači iz Hajdelberga veruju da pristup odozdo prema gore ne samo da obećava poboljšane terapijske pristupe i metode, već može i da pomeri buduće granice onoga što je moguće u lečenju složenih bolesti.

Dalji razvoj ove istraživačke oblasti mogao bi da dovede do razvoja potpuno sintetičkih imunoloških efektora koji bi, prema viziji, mogli da spreče i leče bolesti.

„Suočavamo se sa prekretnicom u lečenju i prevenciji zaraznih bolesti i raka. Sinergije između sintetičke biologije i imunologije otvaraju niz mogućnosti koje bi jednog dana mogle stvoriti potpuno novu osnovu za način na koji se nosimo sa bolestima“, navodi prof. Gopfrich.