U požarima u Brazilu najmanje dvoje mrtvih u Sao Paulu, desetine gradova su u stanju pripravnosti

U požarima u Brazilu najmanje dvoje mrtvih u Sao Paulu, desetine gradova su u stanju pripravnosti

U požarima u južnoj brazilskoj državi Sao Paulo poginule su najmanje dve osobe, saopštili su zvaničnici u subotu. Najmanje 36 gradova je stavljeno u stanje visoke pripravnosti.

Lokalne i savezne vlasti pojačavaju napore da kontrolišu požar, rekao je guverner države Sao Paulo Tarcizio de Freitas.

Požari su besnili u regionu izvan grada Sao Paula, jednog od najnaseljenijih gradova Latinske Amerike sa više od 11 miliona stanovnika.

Najmanje 7.300 vladinih radnika i volontera bilo je raspoređeno širom države da „ograniče napredovanje i ugase ove požare“, rekao je De Freitas novinarima. De Freitas je upozorio da bi plamen, podstaknut toplotnim talasom i sušom, mogao da bude podstaknut jakim vetrovima.

Iako grad uglavnom nije pogođen požarima, video snimci na društvenim mrežama prikazuju nebo ruralnih područja ispunjeno dimom i zapaljeno drveće duž autoputa.

Vlada je saopštila da su u gradu Urupes dvoje zaposlenih koji su radili u industrijskom pogonu poginuli u petak dok su pokušavali da uzvrate požar, ali je navela nekoliko drugih detalja.

Region je zahvaćen najgorim požarima u poslednjih nekoliko decenija, prema lokalnoj novinskoj organizaciji Folha de S.Paulo, koja je samo ove godine izbrojala 4.973 požara u regionu.