Napetosti u Južnom kineskom moru: Kineske rakete prete filipinskom patrolnom avionu

Napetosti u Južnom kineskom moru: Kineske rakete prete filipinskom patrolnom avionu

Filipinski patrolni avion iz Biroa za ribarstvo i vodene resurse bio je meta raketa ispaljenih sa kineske ostrvske baze u Južnom kineskom moru, saopštili su filipinski zvaničnici u subotu. Incident se dogodio tokom rutinske patrole aviona Cessna 208B Grand Caravan u blizini grebena Subi, gde je Kina izgradila militarizovanu ostrvsku bazu.

Ovaj incident predstavlja najnoviji u nizu teritorijalnih sporova između Kine i Filipina u jednom od najprometnijih trgovinskih regiona na svetu. Napetosti su se proširile sa spornih voda na vazdušni prostor, što dodatno pogoršava odnose između dve zemlje.

Prethodni incident desio se 19. avgusta kada je kineski borbeni avion izveo opasne manevre blizu filipinskog aviona u blizini Scarborough Shoal-a, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost filipinskog osoblja.

Filipinska vlada oštro je osudila kineske akcije i pozvala Peking da prekine sve provokativne aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost filipinskih plovila i aviona. Sjedinjene Države, Australija, i Kanada takođe su prijavile slične incidente, ističući zabrinutost zbog kineskog ponašanja u regionu.

Kina je, s druge strane, optužila filipinske avione i brodove za narušavanje njenog teritorijalnog integriteta i upozorila na moguće posledice daljih „provokacija“. Ove napetosti dodatno otežavaju ionako složene odnose u regionu, dok međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj situacije.