Američka tajna služba suspendovala agente tajne službe u istrazi o pucnjavi na Trampa

Američka tajna služba suspendovala agente tajne službe u istrazi o pucnjavi na Trampa

Američka tajna služba (USSS) suspendovala je regionalnog direktora i nekoliko agenata nakon što je atentat na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa tokom mitinga u Batleru, Pensilvanija, doveo do ozbiljnog „operativnog neuspeha“. Incident se dogodio 13. jula, kada je napadač otvorio vatru sa krova obližnje zgrade. Tramp je bio na meti, ali je izbegao smrt samo zahvaljujući brzom refleksu, dok je jedan član publike poginuo, a dvojica su teško povređena.

CBS News je izvestio da je više agenata, uključujući šefa terenske kancelarije u Pitsburgu, stavljeno na odsustvo dok traje istraga. Portparol Tajne službe Entoni Guljelmi nije potvrdio detalje, ali je naglasio da istraga napreduje.

Senator Džoš Houli iz Misurija objavio je pismo vršiocu dužnosti direktora USSS Ronaldu Rouu, u kojem je naveo da je uzbunjivač izneo informacije koje protivreče svedočenju Roua pred Kongresom. Prema Houliu, uzbunjivač je tvrdio da su zvaničnici Tajne službe obeshrabrili agente da traže dodatne mere obezbeđenja, dok je Rou tvrdio da nije bilo odbijenih zahteva.

Napadač, 20-godišnji Tomas Metju Kruks, uspeo je da ispali osam hitaca pre nego što ga je neutralisao snajperista USSS-a. Zgrada sa koje je napad izvršen nije bila deo bezbednosnog perimetra, a agenti nisu postavljeni na krov zbog njegove strmine. Šefica Tajne službe, Kimberli Čitl, podnela je ostavku deset dana nakon incidenta.

FBI vodi istragu o pokušaju atentata, ali do sada nije objavio informacije o motivaciji napadača. Kongresmen Klej Higins optužio je FBI za prikrivanje dokaza i nedovoljnu istragu, navodeći da je Kruksova porodica kremirala telo pre nego što su rezultati obdukcije bili poznati.