Francuski razarač spasio 29 mornara nakon napada Huta na tanker u Crvenom moru

Francuski razarač spasio 29 mornara nakon napada Huta na tanker u Crvenom moru

Francuski razarač spasio je 29 mornara sa tankera za naftu „Sounion“, koji su jemenski pobunjenici Huti ponovo napali u Crvenom moru, saopštili su zvaničnici u četvrtak. U istom incidentu, francuski vojni brod uništio je čamac opremljen bombama u toj oblasti.

Napad na „Sounion“, koji je jedan od najozbiljnijih u Crvenom moru u poslednjim nedeljama, deo je višemesečne kampanje Huti pobunjenika usmerene na brodove, što je posledica rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Ovaj sukob poremetio je važan trgovački put kroz koji prolazi 1 bilion dolara tereta svake godine.

Nakon napada, tanker „Sounion“, koji prevozi 150.000 tona sirove nafte, sada je usidren u Crvenom moru, dok je posada, koja se sastoji od 25 Filipinaca i Rusa, zajedno sa četiri člana privatnog obezbeđenja, prebačena u obližnji Džibuti. Misija Evropske unije „Aspides“ upozorila je da brod predstavlja opasnost za navigaciju i životnu sredinu, pozivajući sve u okolini na oprez.

Vojni zvaničnici nisu otkrili ime francuskog razarača koji je učestvovao u spasavanju, niti je „Sounion“ tražio pratnju pre napada. Francuska vojska je objavila fotografije tankera nakon što je požar na brodu ugašen, kao i sliku kako gađa čamac drona.

Pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad u izjavi koju je dao njihov portparol, brigadni general Iahia Saree, tvrdeći da je brod bio direktno pogođen dok je plovio u Crvenom moru.

Ovaj napad dodatno eskalira napetosti u regionu, dok američka vojska povećava svoju prisutnost u Bliskom istoku kao odgovor na pretnje Irana i napade Huti pobunjenika.