Bajden i Netanjahu razgovarali o prekidu vatre dok napetosti ostaju između Izraela i Hamasa

Bajden i Netanjahu razgovarali o prekidu vatre dok napetosti ostaju između Izraela i Hamasa

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u sredu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u okviru napora Sjedinjenih Država da postignu prekid vatre u tekućem ratu u Gazi. Ovaj razgovor dolazi dok se nastavljaju napori za postizanje sporazuma između Izraela i Hamasa, i dok izazovi ostaju, posebno oko prisustva izraelskih trupa u strateškim koridorima u Gazi.

Bajden je naglasio hitnost postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, a razgovori između visokih predstavnika iz SAD-a, Izraela, Egipta i Katara nastavljaju se u Kairu. Predsednik je prvobitno bio optimističan u vezi sa mogućnošću postizanja sporazuma, ali je postao oprezniji nakon što je Hamas signalizirao poteškoće u pristajanju na predlog.

Sjedinjene Države vrše pritisak na obe strane da prihvate predlog za premošćivanje koji bi mogao omogućiti prekid vatre, ali postoje značajne razlike u pogledu pitanja kao što su izraelsko povlačenje iz strateških koridora i status zarobljenika. Izrael tvrdi da je spreman da smanji broj svojih trupa, dok Hamas zahteva potpuno povlačenje.

Očekuje se da će nova runda pregovora u Kairu, koju predvode posrednici iz SAD, Egipta i Katara, biti ključna u rešavanju preostalih prepreka za postizanje sporazuma.