Najmanje 16 seljana ubijeno, 20 oteto u Kongu u napadima za koje su krivi pobunjenici povezani sa Islamskom državom

Najmanje 16 seljana ubijeno, 20 oteto u Kongu u napadima za koje su krivi pobunjenici povezani sa Islamskom državom

Najmanje 16 seljana je ubijeno, a 20 drugih je oteto u severoistočnom Kongu tokom napada militanata koji su povezani sa grupom Islamska država, saopštila je u petak lokalna grupa civilnog društva.

Napadači iz Savezničkih demokratskih snaga izveli su seriju napada na lokalno stanovništvo, neki dok su radili na svojim poljoprivrednim zemljištima, između srede i petka na teritoriji Mambasa u provinciji Ituri, rekao je Džon Vulverio, koordinator Novog građanskog društva Konga.

„Broj (smrtnih) ostaje privremen, jer je sudbina još 20 kidnapovanih i dalje nepoznata“, rekao je on.

Među onima koji su kidnapovani u napadima bile su majka i sestra Gilberta Sivamvende, zvaničnika lokalne vlade, preneli su lokalni mediji reči zakonodavca.

Desetine sela širom Konga opkoljene su naoružanim grupama koje se sastoje od lokalnih pobunjenika koji se bore za moć i vredne mineralne resurse ili militanata sa ekstremističkim ideologijama. Savezničke demokratske snage izvele su sve veće napade u regionu, a ponekad i preko granice sa susednom Ugandom gde su prvobitno formirane.

Nasilje širom centralne afričke zemlje dovelo je do jedne od najvećih humanitarnih kriza na svetu, sa više od 7 miliona ljudi raseljenih, od kojih su mnogi van domašaja pomoći.

Kongoanska vlada zatražila je od 15.000 članova mirovne misije Ujedinjenih nacija u Kongu koja je pomagala u borbi protiv pobunjenika više od dve decenije zbog neuspeha da okonča sukob. Povlačenje bi trebalo da bude završeno do kraja 2024.