Venecuelanska opozicija se suočava sa neuspehom nakon što zemlje predlažu ponavljanje predsedničkih izbora

Venecuelanska opozicija se suočava sa neuspehom nakon što zemlje predlažu ponavljanje predsedničkih izbora

U četvrtak je opoziciji Venecuele nanesen značajan udarac kada su zemlje koje su ranije vršile pritisak na predsednika Nikolasa Madura da objavi rezultate glasova, sada počele da predlažu ponavljanje predsedničkih izbora. Predlog levičarskih vlada Brazila i Kolumbije, koje su saveznici Madura, došao je manje od tri nedelje nakon što su rezultati izbora postali kontroverzni, kada je opozicija otkrila dokaze da je njihov kandidat pobedio Madura sa značajnom razlikom.

Liderka venecuelanske opozicije, Marija Korina Mačado, tokom virtuelne konferencije za novinare je izrazila ogorčenje zbog predloga za novo glasanje, nazivajući to „uvredom“ za narod. Ona je postavila pitanje da li će, ako se i novi izbori ne priznaju, biti potreban treći krug.

Američki predsednik Džo Bajden je izrazio podršku novim izborima u Venecueli, ali je Bela kuća kasnije sugerisala da je Bajden govorio o „apsurdnosti“ Madura i njegovih predstavnika koji nisu bili jasni u vezi sa izborima. Nacionalni izborni savet Venecuele proglasio je Madura pobednikom, ali bez objavljivanja detaljnih rezultata, što je izazvalo sumnju.

Opozicija, predvođena Edmundo Gonzalezom i Marijom Korinom Mačado, otkrila je da je Gonzalez osvojio više od 80% glasova, što je potkrepilo njihove tvrdnje da je pobedio. Ovo je izazvalo međunarodne pozive za transparentnost i objavu svih rezultata.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva i kolumbijski predsednik Gustavo Petro pozvali su na nove izbore, s obzirom na to da je Maduro, iako još uvek predsednik, suočen sa smanjenjem podrške i izazovima u pogledu legitimnosti svojih izbora. Meksiko je zauzeo neutralan stav, dok je američka vlada podržala ideju da se novi izbori održe.

Prema venecuelanskom zakonu, moguće je ponoviti izbore ako su prethodni izbori poništeni zbog nepravilnosti. Novi izbori bi se morali održati u roku od šest do 12 meseci, pod istim uslovima kao i prethodni izbori, sa istim kandidatima.

U međuvremenu, zvaničnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće je izjavio da je većini jasno da je Gonzales pobedio, prema analizi koja pokazuje da je Gonzales dobio znatno više glasova nego Maduro.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro predložio je nekoliko rešenja za političku krizu, uključujući nove slobodne izbore i uspostavljanje prelazne vlade, dok je opozicija već odbacila ove predloge.