Petar Petković: Dokle god KFOR bude prisutan, most na Ibru neće biti otvoren

Petar Petković: Dokle god KFOR bude prisutan, most na Ibru neće biti otvoren

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o otvaranju mosta na Ibru neće imati efekta dokle god je KFOR fizički prisutan na tom mestu. Petković je naglasio da je KFOR ključan za održavanje stabilnosti i sprečavanje daljih sukoba.

Petković je oštro kritikovao Kurtijevu najnoviju izjavu da most mora biti otvoren, ističući da takvi potezi mogu samo da izazovu sukobe i haos. „Nadam se da je sada svima jasno, posebno u međunarodnoj zajednici, ko je Aljbin Kurti – balkanski piroman, koji žudi za sukobom i izazivanjem haosa u regionu!“ rekao je Petković u saopštenju.

On je dodao da Kurtijeva politika ne uključuje dijalog, posebno ne formiranje Zajednice srpskih opština, već teži etnički čistom Kosovu i Metohiji. „Za poslednje dve godine Kurti jedino što je radio su nasilni i jednostrani potezi koji imaju za cilj proterivanje i progon srpskog naroda sa KiM,“ ocenio je Petković.

Petković je upozorio da je jednostrano otvaranje mosta izuzetno opasan potez koji može dovesti do sukoba. Pritom je naglasio da će jedina garancija da most ostane zatvoren biti prisustvo KFOR-a, koji je ključan za sprečavanje Kurtijevih „ratnih planova.“

Ambasador SAD-a u Prištini, Džefri Hovenijer, takođe je izrazio zabrinutost da bi otvaranje mosta moglo povećati bezbednosne rizike i dovesti do nasilja. Most na Ibru, koji je prethodno bio poprište međuetničkih sukoba, trenutno je otvoren za pešake, bicikliste i motoriste, ali zatvoren za saobraćaj.