Kamala Haris vodi Donalda Trampa u tri ključne države, prema najnovijem istraživanju

Kamala Haris vodi Donalda Trampa u tri ključne države, prema najnovijem istraživanju

Američka potpredsednica Kamala Haris vodi bivšeg predsednika Donalda Trampa u tri ključne „swing“ države – Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu – za četiri procentna poena, pokazuje najnovije istraživanje koje su sproveli Njujork tajms i Sijena koledž, prenosi agencija Hina.

Prema istraživanju sprovedenom između 5. i 9. avgusta na 1.973 ispitanika, 50% bi glasalo za Haris, dok bi 46% podržalo Trampa, da se izbori održavaju sada. Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama zakazani su za 5. novembar.

Predsednik Demokratske stranke Džo Bajden povukao se iz trke 21. jula, pružajući podršku Haris nakon lošeg nastupa u javnoj debati. Ovaj potez promenio je dinamiku trke, posebno u ključnim državama gde je Tramp ranije stekao prednost.

Povećana američka podrška izraelskom ratu u Pojasu Gaze izazvala je značajne proteste i protivljenje Bajdenovoj administraciji, posebno u Mičigenu među liberalnim muslimanskim i arapskim zajednicama. Iako je Haris izrazila snažnu podršku palestinskim ljudskim pravima, nije najavila značajne promene u politici prema Gazi u odnosu na Bajdenovu administraciju.

Dodatno istraživanje Ipsosa, sprovedeno između 2. i 7. avgusta na 2.045 ispitanika, pokazuje da Haris vodi Trampa na nacionalnom nivou sa 42% naspram 37%. Ovo istraživanje ima marginu greške od oko 3 procentna poena.