Krčenje šuma Amazona raste prvi put u poslednjih 15 meseci

Krčenje šuma Amazona raste prvi put u poslednjih 15 meseci

Krčenje šuma u ​​brazilskoj amazonskoj prašumi povećalo se u julu prvi put u 15 meseci, prema zvaničnim podacima objavljenim u sredu.

Površina od 666 kvadratnih kilometara uništena je u Amazoniji prošlog meseca, što je 33 odsto više u odnosu na 500 kvadratnih kilometara izgubljenih u julu 2023.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obećao je da će zaustaviti ilegalnu seču Amazonije do 2030. godine. Praksa se dramatično pogoršala pod njegovim prethodnikom sa krajnje desnice Žairom Bolsonarom.

Među faktorima koji su doprineli povećanju u julu, prema Vladi, bio je i štrajk javnih službenika u ekološkoj agenciji IBAMA.

Pored toga, „u julu prošle godine smanjenje (u krčenju šuma) je bilo veoma veliko“, rekao je Žoao Paulo Kapobianco, izvršni sekretar ministarstva životne sredine, tokom konferencije za novinare objašnjavajući loše rezultate ovog jula.

Tokom poslednjih 12 meseci seča šuma je smanjena za 45,7 odsto u odnosu na prethodni period.

„Tokom prošle godine smanjenje je bilo izuzetno značajno“, rekao je Kapobianco.

Dok je krčenje šuma uništilo 7.952 kvadratnih kilometara između avgusta 2022. i jula 2023. godine, uništilo je samo 4.315 kvadratnih kilometara u istom periodu 2023-2024.

Krčenje šuma je snažno povezano sa ekspanzijom poljoprivrede i ilegalnim rudarstvom.

Amazon, najveća prašuma na svetu, pokriva skoro 40 odsto Južne Amerike. U prošlom veku, izgubio je oko 20 procenata svoje površine zbog krčenja šuma, zbog napretka poljoprivrede i stočarstva, seče i rudarstva, i širenja urbanih područja.

Tropske šume apsorbuju ugljenik i vitalni su saveznik u borbi protiv klimatskih promena, ali su i najviše opustošene krčenjem šuma.