Nju Delhi odobrio mega luku za jačanje trgovine između Rusije i Indije

Nju Delhi odobrio mega luku za jačanje trgovine između Rusije i Indije

Indijska vlada je odobrila plan za izgradnju velike luke duž svoje zapadne obale radi jače povezanosti sa globalnim trgovinskim mrežama i promovisanja trgovine sa Rusijom. Ova odluka je objavljena u Nju Delhiju, a nova luka će se nalaziti u Vadhavanu, u državi Maharaštra. Glavni cilj ove luke biće olakšavanje trgovinskih tokova kroz Međunarodni transportni koridor sever-jug (INSTC) i indijski bliskoistočno-evropski ekonomski koridor (IMEEC).

INSTC, koji je prvobitno predložen 2000. godine, planiran je kao put koji bi omogućio transport robe iz Indije u Rusiju preko Irana, kao alternativa konvencionalnom putu preko Sueckog kanala. Iako implementacija INSTC još uvek nije u potpunosti ostvarena, značaj ovog koridora ponovo raste zbog povećanja trgovine između Indije i Rusije.

Tokom posete Moskvi u julu, indijski premijer Narendra Modi naglasio je važnost jačanja veza sa Rusijom kako bi se razvijao INSTC. Postavljen je ambiciozan trgovinski cilj između Indije i Rusije od 100 milijardi dolara do 2030. godine.

Sporazum za IMEEC koridor, koji ima za cilj unapređenje povezanosti i ekonomske integracije između Azije, Persijskog zaliva i Evrope, potpisan je prošle godine na samitu G20 održanom u Nju Delhiju. Međutim, realizacija projekta je bila usporena zbog sukoba između Izraela i militanata u Gazi.

Ukupni troškovi izgradnje luke Vadhavan, uključujući kupovinu zemljišta, iznose 76.220 rupija (9 milijardi dolara), prema informacijama indijskog ministra za luke, pomorstvo i plovne puteve, Sarbananda Sonovala, koji je izneo ove podatke u parlamentu.

Plan je da se razvoj luke ostvari kroz javno-privatno partnerstvo koje će voditi uprava luke Džavaharlal Nehru i pomorski odbor Maharaštre. Očekuje se da će ovaj projekat stvoriti oko milion radnih mesta.

Prema zvaničniku The Hindu Businessline-a iz februara, luka će moći da obradi 15 miliona TEU (dvadeset ekvivalentnih jedinica) kontejnera nakon završetka prve faze izgradnje, a 23,2 miliona TEU nakon puštanja u rad druge faze. Prognoze su da će, kada bude završena, luka postati jedna od deset najvećih kontejnerskih luka na svetu, prema informacijama objavljenim u The Economic Times-u, i da će biti operativna do 2030. godine. Trenutno, indijska vlada upravlja sa 12 velikih luka širom zemlje.