Požar zahvatio delove glavnog grada u kanadskom nacionalnom parku Jasper

Požar zahvatio delove glavnog grada u kanadskom nacionalnom parku Jasper

Šumski požar koji je van kontrole progutao je do polovine glavnog grada popularnog nacionalnog parka Džasper u zapadnoj Kanadi, saopštile su vlasti u četvrtak, a pozvano je 400 stranih vatrogasaca da pomognu u borbi protiv požara.

Iako požar do sada nije izazvao žrtve, čak 25.000 stanovnika i turista je evakuisano iz tog područja pre nego što je požar naglo porastao, zahvativši vatrogasce.

„Ne može se poreći da je ovo najgora noćna mora za bilo koju zajednicu“, rekla je Danijela Smit, premijerka provincije Alberta, dodajući da je šteta u gradu procenjena na između „30 do 50 odsto“.

Premijer Justin Trudeau nazvao je slike štete „srceparajućim“ i rekao da je njegova vlada zatražila od više od 400 vatrogasaca iz Australije, Novog Zelanda, Meksika i Južne Afrike da pomognu lokalnim vlastima.

„Hvala vam na hrabrosti i što radite bez prestanka u borbi protiv ovih šumskih požara“, rekao je on u objavi na platformi društvenih medija Ks.

Video koji kruži društvenim mrežama prikazuje ulice grada Jaspera prekrivene pepelom, sa automobilima pretvorenim u ugljenisane leševe i zgradama pretvorenim u ruševine.

Gradonačelnik Ričard Ireland napisao je u onlajn postu osećaj uništenja i gubitka koji je „van opisa i razumevanja“.

U četvrtak su vatrogasci i dalje vredno radili u gradu, a dugo očekivana kiša „nije imala značajan uticaj“ na požar, prema vlastima Nacionalnog parka Džasper.

„Nacionalni park Jasper je dobio malu količinu kiše tokom noći. Iako je kiša pomogla da se malo smanji aktivnost požara, nije dovoljno da ima značajan uticaj na ukupnu situaciju sa šumskim požarima, koja ostaje van kontrole“, stoji u postu u parku Ks nalog korisnika.

Na nekim mestima plamen je dostigao visinu od 120 metara (390 stopa) i kretao se brzinom od 15 metara u minuti.

Vatra je ušla u napušteni grad u sredu uveče nakon što je kasno uveče veoma brzo napredovala, potisnuta jakim vetrovima u regionu pogođenom teškom sušom i gde je poslednjih dana zabeležena rekordna vrućina.

Nacionalni park Džasper, najveći u Kanadi, poznat je po svojim planinama, glečerima, jezerima i vodopadima i svake godine privlači 2,5 miliona posetilaca.

„Svi imaju potpuni osećaj devastacije“, rekla je Peti Pavlov, stanovnica Džaspera koja je u ponedeljak uveče satima vozila da bi izbegla vatru koja je napredovala.

„Mnogi ljudi se osećaju veoma bespomoćno. Zato što ne možemo ništa da uradimo.“

Generalni direktor Privredne komore Džasper Park rekla je da se sklonila kod prijatelja više od 500 kilometara (310 milja) od svoje kuće.

U suzama je Alberta premijer Smit dao procenu štete i podsetio da su „mnogim generacijama“ grad i Nacionalni park Džasper bili „izvor ponosa“.

Poslednjih dana na zapadu Kanade od groma su podmetnuti brojni požari.

U provinciji Alberta u četvrtak je bilo aktivno više od 170 požara, uključujući više desetina u regionu Fort Mekmarej, centru razvoja naftnog peska.

Britanska Kolumbija, susedna provincija Alberte, borila se sa 400 aktivnih požara, od kojih je više od polovine izgorelo van kontrole.

Samo u poslednja 24 sata izbilo je 56 požara, saopštile su vlasti.