Protesti protiv ekonomske krize paralizuju La Paz

Protesti protiv ekonomske krize paralizuju La Paz

Stotine demonstranata preplavile su ulice La Paza, glavnog grada Bolivije, izražavajući duboku frustraciju zbog ekonomske krize koja potresa zemlju. Protesti su eskalirali nakon što su radnici, među kojima su bili i mnogi ulični prodavci, završili svoj marš dug gotovo 100 kilometara, zahtevajući veći pristup dolarima kako bi ublažili rastuće ekonomske poteškoće.

Svi ti protesti su deo sve glasnijeg nezadovoljstva koje je obuhvatilo Boliviju, gde su redovi ispred benzinskih pumpi sve duži, a cene roba naglo rastu. Kritičari optužuju vladu predsednika Luisa Arcea da nije uspela da adekvatno upravlja ekonomijom zemlje nakon što je nasledio Evo Moralesa, nekada popularnog lidera koji je sada centralna figura u polarizovanom političkom pejzažu Bolivije.

„Ovo nije samo ekonomska kriza, već i kriza poverenja u vladu“, izjavio je Roberto Rios Ibanjez, lider Konfederacije trgovaca Bolivije, dok je stajao okružen umornim demonstrantima na gradskim ulicama. „Naši zahtevi su jasni: bolja ekonomska politika i više sluha za potrebe običnih ljudi.“

Očekuje se da će politička situacija dodatno eskalirati uoči predsedničkih izbora 2025. godine, dok Morales, i dalje omiljen među ruralnim i starosedeocima, najavljuje svoju kandidaturu, izazivajući dalju podelu unutar već pukotine vlade.

Bolivijski analitičari upozoravaju da bi eskalacija socijalnih nemira mogla dodatno destabilizovati zemlju već ugroženu ekonomskim problemima i političkim raskolima.