EarthCARE: Novi satelit za istraživanje klime lansiran iz Kalifornije

EarthCARE: Novi satelit za istraživanje klime lansiran iz Kalifornije

Evropsko-japanski satelit za istraživanje klime, poznat kao EarthCARE, uspešno je lansiran u utorak iz Kalifornije. Ovaj satelit je dizajniran da proučava Zemljinu temperaturnu ravnotežu, posebno fokusirajući se na ulogu oblaka i aerosola u ovom procesu.

EarthCARE, čije je ime skraćenica za Earth Cloud Aerosol i Radiation Ekplorer, nosi četiri instrumenta koji će analizirati kako oblaci i aerosoli utiču na refleksiju sunčevog zračenja i zadržavanje infracrvenog zračenja na Zemlji. Ovo istraživanje je deo kooperativnog projekta između Evropske svemirske agencije i Japanske agencije za istraživanje svemira.

Lansiranje je izvršeno sa obalne baze svemirskih snaga Vandenberg, uz pomoć rakete SpaceX Falcon 9. Satelit je uspešno raspoređen u orbitu oko 10 minuta nakon lansiranja. Nakon razdvajanja stepena, prva faza rakete Falcon 9, koja je višekratno korišćena, uspešno je sletela nazad u Vandenberg, označavajući svoj sedmi uspešni let.

EarthCARE satelit predstavlja značajan korak u istraživanju klimatskih promena i doprineće boljem razumevanju mehanizama koji utiču na Zemljinu klimu.