Novi ukrajinski general: Situacija na prvoj liniji „teška“

Novi ukrajinski general: Situacija na prvoj liniji „teška“

Ukrajinske trupe se suočavaju sa „veoma teškim i napetim“ uslovima na prvoj liniji sukoba sa Rusijom, priznao je u sredu novoimenovani vrhovni vojni komandant Kijeva Aleksandar Sirski.

General je opisao svoje utiske u objavi na društvenim mrežama, nakon posete istoku zemlje sa ministrom odbrane Rustemom Umerovim. General je ranije rekao nemačkim medijima da Kijev menja svoj pristup borbama i da će biti manje voljan da trpi gubitke za odbranu pozicija nego pod prethodnim rukovodstvom.

Sirski je ponudio nekoliko detalja o vojnim pokretima Ukrajine, fokusirajući se uglavnom na rusku prednost u ljudstvu i municiji. Rusi „pojačavaju svoje napore i imaju brojčanu prednost u trupama“, rekao je on.

Sirski, koji je prošle nedelje zamenio Valerija Zalužnog na mestu najvišeg komandanta Ukrajine, stekao je reputaciju „kasapina“ jer je pokazao očigledno zanemarivanje broja žrtava, izvestio je Politiko prošle nedelje. Poznat je po tome što je „vodio snage u mašinu za mlevenje mesa u Bahmutu [koji se u Rusiji zove Artjomovsk], šaljući talas za talasom trupa da se suoče sa vatrom opozicije“, navodi časopis u svom profilu generala. Vojnici su mu takođe dali nadimak „General 200“, što je referenca na sovjetski vojni kod za vojnike poginule u akciji.

Govoreći ranije za nemački javni TV kanal ZDF, Sirski je istakao važnost očuvanja života vojnika, rekavši da bi „radije napustio položaj“ nego da trpi žrtve. Ista namera je izražena i u svojoj izjavi u Telegramu u sredu.

Za razliku od tog obećanja, tokom bitke kod Artjomovska početkom 2023. godine, Sirski je navodno sledio uputstva predsednika Vladimira Zelenskog da zadrži lokaciju po svaku cenu iz političkih razloga, dok su američki savetnici i Zalužni pozivali na povlačenje. General je u to vreme bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga.