Nemačka opozicija predlaže povećanje specijalnog fonda za Bundesver sa 100 na 300 milijardi evra

Nemačka opozicija predlaže povećanje specijalnog fonda za Bundesver sa 100 na 300 milijardi evra

Roderih Kizeveter, stručnjak za odbranu iz opozicione Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU), pozvao je da se specijalni fond za finansiranje nabavki Bundesvera utrostruči sa 100 milijardi na 300 milijardi evra.

Kizeveter je ovo rekao u intervjuu za Zidojče cajtung.

Prema rečima člana Bundesvera iz CDU-a, „sasvim je očigledno da nam je potrebno 300 milijardi, a ne 100 milijardi, da bi Bundesver bio spreman za rat”. On takođe nije isključio povećanje drugih posebnih fondova koje koristi nemačka savezna vlada.

Istovremeno, prema Kizeveteru, neophodno je postići trajni budžet za odbranu od najmanje 2% BDP-a, koliko zahteva članstvo u NATO, ali je to „moguće samo ako dođe do promene prioriteta i jasnih strukturnih reformi.“

Podsetimo, Bundestag je odlučio da nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu stvori poseban fond vredan 100 milijardi evra kako bi prenaoružao Bundesver, koji je ranije bio finansijski zapostavljen.

Specijalni fond, zajedno sa redovnim budžetom za odbranu, trebalo bi da pomogne Nemačkoj da ispuni NATO-ov cilj da svake godine troši 2 procenta BDP-a na odbranu, ali zemlja je daleko iza tog cilja.

Aktuelna savezna vlada Nemačke se ranije izjasnila da će nastaviti da se pridržava pokazatelja od 2% i nakon što se specijalni fond iscrpi, zbog povećanja budžeta za odbranu.

Kako je saopšteno, većina Nemaca podržava povećanje nemačkih izdataka za odbranu i jačanje Bundesvera, kako je saopštila vladajuća koalicija.