Studija otkriva da pol utiče na uticaj alergija na hranu na kvalitet života

Studija otkriva da pol utiče na uticaj alergija na hranu na kvalitet života

Analiza relevantnih objavljenih studija pokazuje da u svim uzrastima alergija na hranu negativno utiče na kvalitet života pojedinaca u većoj meri kod žena nego kod muškaraca.

Analiza, koja je objavljena u časopisu Klinička and eksperimentalna alergija, obuhvatila je 34 studije. U studijama, žene i roditelji devojčica su imali tendenciju da prijavljuju veći uticaj alergije na hranu na kvalitet života vezan za zdravlje nego muškarci ili roditelji dečaka.

Dokazi su takođe pokazali da poboljšanja kvaliteta života tokom lečenja alergije na hranu mogu biti različita za muškarce i žene, sa slabim dokazima koji sugerišu da muška deca mogu doživeti više poboljšanja u kvalitetu života nakon imunoterapije za alergiju na hranu nego ženska deca. Stoga, pristupi upravljanju alergijama će možda morati da budu prilagođeni rodu.

„Naš cilj u objavljivanju ovog istraživanja je da istaknemo potrebu da se uzme u obzir pol kada se brinemo o osobama sa alergijom na hranu, kada merimo uticaj alergije na hranu na kvalitet života i kada donosimo političke odluke o alergijama na hranu“, rekla je autorka koja odgovara Mimi. Tang, doktorat sa Mardokovog dečjeg istraživačkog instituta, u Australiji.